САЩ ще предоставят безплатно на Чехия осем военни хеликоптера BellТова

...
САЩ ще предоставят безплатно на Чехия осем военни хеликоптера BellТова
Коментари Харесай

САЩ подаряват на Чехия осем военни хеликоптера

САЩ ще дават гратис на Чехия осем военни хеликоптера Bell

Това оповестиха от посолството на Съединени американски щати в Прага. Чешкият министър на защитата съобщи, че това е самопризнание за помощта, която страната членка на НАТО оказва на Украйна, заяви Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Чехите желаят да ускорят модернизацията на армията си и да приключат с потреблението на техника от руската ера, в това число хеликоптери, и подариха на Украйна непотребната си техника.

"Видно е, че нашата ясна и непоколебима позиция от началото на съветското навлизане в Украйна се отплаща ", цитира вестник "Хосподаржске вести " министърката на защитата Яна Чернохова.

"Благодарение на нашите старания за оказване помощ на Украйна освен спечелихме уважението на нашите съдружници, само че и получихме тяхната поддръжка за модернизиране на нашата войска. "

Хеликоптерите са в допълнение към 12-те поръчани по-рано и ще бъдат предоставени гратис, като Чехия ще поеме единствено разноските за прекачване и рационализация, заяви късно през вчерашния ден посолството на Съединени американски щати в Туитър. "С наслаждение удостоверяваме прехвърлянето на 6 броя АН-1Z и 2 броя UH-1Y в границите на програмата "Излишни отбранителни артикули ", съобщи посолството.

В резултат на това решение на Вашингтон Чехия ще разполага с 10 щурмови машини АН-1Z Viper и 10 многоцелеви UH-1Y Venom. Поръчаните по-рано хеликоптери би трябвало да дойдат през 2023 година

Преди месец Прага също по този начин заяви, че възнамерява закупуването на 24 изтребителя Ф-35.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР