САЩ са наложили санкции по закона “Магнитски на руския бизнесмен

...
САЩ са наложили санкции по закона “Магнитски на руския бизнесмен
Коментари Харесай

Основател на Джемкорп, бивш български гражданин, и синовете му, български граждани, санкционирани по Магнитски

САЩ са наложили наказания по закона “Магнитски ” на съветския предприемач Сергей Адониев и двамата му синове, които имат българско поданство, заяви американското министерство на финансите.

През 2019 година България лиши българския паспорт на Адониев, който той имал от 2008 година, поради 20-годишна присъда за машинация в Съединени американски щати. По това време страната ни бе подложена на критика от Европейски Съюз поради схемата “златни паспорти ”, по която и Адониев е получил българско поданство, заяви 24 часа.

През 2018 година сп. “Форбс ” писа, че руснакът разполага с почти 700 милиона $. Включването на Адониев и роднините му в черния лист със глобени лица значи, че активите им в Съединени американски щати са замразени. Тримата са влезнали в черния лист на Вашингтон поради връзките си с Русия.

Адониев е обвързван с един от създателите на “Джемкорп ” - компанията, която имаше подписан меморандум с държавното управление на Кирил Петков да влага 1 милиарда $ в българската енергетика.

“Джемкорп ” е учредена през 2014 година от Атанас Бостанджиев, който е бил началник в Лондон на съветската държавна банка ВТБ. Компанията започва с 250 млн. $, предоставени от компания, по това време благосъстоятелност на Авдолян и тогавашния му бизнес сътрудник Сергей Адониев.

Техните пари идват от продажбата на телекомуникационна компания, обвързвана с “Ростех ” - съветски държавен боен конгломерат.

Адониев е прекратил присъединяване си в “Джемкорп ” през 2015 година, а Авдолян - през 2020 година

Меморандумът с компанията на Атанас Бостанджиев бе преустановен едвам преди месец от служебното държавно управление. Преди това по искане на ГЕРБ бе основана специфична парламентарна комисия, която ревизира дали България има задължения по документа.

Тя излезе с отчет, че държавното управление на Кирил Петков не е проверило авансово произхода на средствата на “Джемкорп ”. 

Едва през юли предходната година - след отчет на ДАНС, че в компанията има следи от съветски капитали, е било взето решение за преустановяване на меморандума. Това обаче по този начин и не се случило до 28 ноември, когато е направено от служебното държавно управление.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР