САЩ призовават лидерите на преврата в Нигер да се оттеглят в „директен контакт“

...
Съединените щати са били в пряк контакт с лидерите на
Коментари Харесай

Съединените щати са били в пряк контакт с лидерите на преврата в Нигер, потвърди Държавният департамент, докато Вашингтон продължава да призовава сваления президент Мохамед Базум да да бъдат възстановени.

Говорейки пред репортери в понеделник, говорителят на Държавния департамент Матю Милър подчерта необходимостта от връщане към демократичното управление съгласно „конституционния ред“ на Нигер.

„Имаше пряк контакт с военни лидери, призоваващи ги да се оттеглят“, каза Милър, без да уточнява кои нигерски служители.

Военни лидери завзеха властта в западноафриканската страна без излаз на море на 26 юли и задържаха Базум, предизвиквайки международно осъждане.

Миналата седмица африкански регионален блок наложи санкции на Нигер и заплаши да използва сила срещу новите власти, ако Базум не бъде възстановен на власт. Но крайният срок в неделя, определен от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), изтече без никакви военни действия.

Все пак властите за преврат – наречени Национален съвет за защита на родината – затвориха въздушното пространство на страната в очакване на конфликт и обещаха да „защитят целостта на нашата територия“.


Лидерът на преврата Абдурахаман Чиани осъди санкциите на ECOWAS като „незаконни“ и „нехуманни“ и отхвърли това, което той нарече намеса във вътрешните работи на страната.

ECOWAS, който се състои от 15 държави, ще проведе извънредна среща в четвъртък, за да обсъди кризата.

Милър каза, че САЩ са в „близък контакт“ с ръководството на ECOWAS и „използват дипломация“, за да помогнат на Нигер да се върне към цивилно управление.

Миналата седмица държавният секретар Антъни Блинкен обяви, че Вашингтон ще спре помощта за страната – с изключение на хуманитарната помощ – до „възстановяването на демократично избраното правителство на Нигер“.

Милър изчисли в понеделник, че спряната помощ е на стойност поне 100 милиона долара.

„Това е пауза, която се надяваме да бъде прекратена“, каза той пред репортери. „Ако лидерите на хунтата се оттеглят и възстановят конституционния ред утре, тази пауза ще изчезне и помощта за сигурност ще бъде възстановена.“

САЩ и други западни държави предоставиха стотици милиони долари военна помощ на Нигер, който се бори с въоръжени групи, включително ИДИЛ (ISIS).


Властите на преврата посочиха влошаващата се ситуация със сигурността в страната като причина да отстранят Базум от власт.

„Повече не можем да продължим със същите подходи, предложени досега, с риск да станем свидетели на постепенната и неизбежна гибел на нашата страна“, каза генерал Чиани миналия месец.

Но Базум, който беше избран през 2021 г., остана непокорен, призовавайки за международна подкрепа и отказвайки да се оттегли.

В мнение, публикувано от The Washington Post миналата седмица, Базум призова „правителството на САЩ и цялата международна общност да ни помогнат да възстановим нашия конституционен ред“.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР