САЩ призоваха Турция да преразгледа решението си за започване на

...
САЩ призоваха Турция да преразгледа решението си за започване на
Коментари Харесай

И САЩ поиска Турция да спре сондажите край Кипър

САЩ приканиха Турция да преразгледа решението си за започване на офшорни сондажни интервенции край Кипър, оповестява турският вестник " Сабах ", съобщи БГНЕС.
" Съединените щати са надълбоко обезпокоени от оповестените от Турция планове за започване на офшорни сондажни интервенции в област, декларирана от Република Кипър като изключителна икономическа зона ", съобщи Морган Ортагус, представител на Държавния департамент на Съединени американски щати.
Ортагус назова този ход " провокативен " и съобщи, че рискува да увеличи напрежението в района. " Призоваваме турските управляващи да спрат тези интервенции и насърчаваме всички страни към сдържано държание ", се споделя в изказването му.
Припомняме, че турският сондажен транспортен съд " Фатих " стартира сондаж на втори бунар в Източното Средиземноморие в петък, 3 май, и ще продължи да работи до 3 септември. " Фатих " беше изпратен от южното пристанище на Анталия с три помощни кораба и фрегата към изключителната икономическа зона на запад от остров Кипър.
Турското външно министерство заяви в събота, 4 май, че Турция постоянно поддържа уговорката си към интернационалното право по време на проучването на района, в отговор на изказване от Европейски Съюз за сондиране на въглеводород в Източното Средиземноморие.
Външното министерство на Турция отхвърли изказването на висшия представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, призоваващо Турция да преразгледа проектите си за започване на проучвателни сондажи за петрол и газ край остров Кипър, отбелязвайки, че Турция ще извърши сондажите в сходство със законните си права, произлизащи от интернационалното право. Освен това външното министерство на Турция означи, че гръцко-кипърската администрация безконтролно рискува сигурността и стабилността в Източното Средиземноморие, като подценява правата на кипърските турци и отхвърля съдействието, макар предизвестията на Турция. Министерството съобщи също, че Европейски Съюз, който не е съумял да предприеме съответни стъпки за разрешаване на казуса, няма право да споделя нищо на Турция. Тя поредно се опълчва на гръцко-кипърската администрация за едностранната сондажна активност в Източното Средиземноморие.
Островът е разграничен от 1974 година, когато превратът на кипърските гърци е последван от принуждение против турците на острова и намесата на Анкара като гаранционна мощ. Преговорите за Кипър се възобновиха след проекта на Анан от 2004 година, с който се сплотиха турската кипърска и гръцката кипърската общественост. Статутът на острова остава забранен макар поредицата от полемики, обновени през май 2015 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР