САЩ предупреждават за китайска дезинформация. Китай казва, че това е дезинформация

...
Доклад на Държавния департамент на САЩ, който обвинява китайското правителство
Коментари Харесай

Доклад на Държавния департамент на САЩ, който обвинява китайското правителство в разширяване на усилията за дезинформация, е „сам по себе си дезинформация“, заяви Министерството на външните работи на Пекин в събота.

Министерството отвърна на удара, след като Държавният департамент издаде поразителен доклад тази седмица, в който обвини китайското правителство в разширяване на усилията за контрол на информацията и за разпространение на пропаганда и дезинформация, които насърчават „дигиталния авторитаризъм“ в Китай и по света.

Докладът на САЩ, издаден от Global Engagement Center в четвъртък, твърди, че Китай харчи милиарди долари годишно за манипулиране на чуждестранна информация и предупреждава, че китайският лидер Си Дзинпин е „разширил значително“ усилията за „оформяне на глобалната информационна среда“.

Той също така подчерта опасенията на САЩ относно Китай като основен военен конкурент и ключов съперник в битката за идеи и глобална дезинформация.

Китайското знаме се вее на площад Тянанмън след уволнението на политика Бо Силай от мощното Политбюро на страната в Пекин на 11 април 2012 г. Китайското знаме се вее на площад Тянанмън след уволнението на политика Бо Силай от мощното Политбюро на страната в Пекин на 11 април 2012 г. AFP/Гети изображения

Два дни по-късно Китай отвръща на удара.

„Съответният център на Държавния департамент на САЩ, който измисли доклада, се занимава с пропаганда и проникване в името на „глобалната ангажираност“ – той е източник на дезинформация и команден център на „война на възприятията“, каза министерството в събота .

Позовавайки се на войните в Ирак и Сирия, както и на докладите на САЩ, в които се твърди, че са нарушени правата на човека в китайския Синцзян, като примери, министерството твърди, че САЩ са „империя на лъжите“ докрай“.

„Без значение как САЩ се опитват да лепят етикета „дезинформация“ на други страни, все повече и повече хора по света вече са прозрели грозния опит на САЩ да увековечи своето надмощие чрез вплитане на лъжи в „новите дрехи на императора“ и очерняне на другите “, съобщиха от министерството.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР