САЩ пратиха кораб на ВМС през Тайванския проток в петък,

...
САЩ пратиха кораб на ВМС през Тайванския проток в петък,
Коментари Харесай

7-ми флот на САЩ прати краб в Тайванския проток, за да покаже ангажираност

САЩ пратиха транспортен съд на Военноморски сили през Тайванския пролив в петък, като още веднъж и все по-често се основава напрежение в връзките на Вашингтон и Пекин, оповестява " Ройтерс ".

Действието рискува по-нататъшно повишение на двустранното напрежение, провокирано и от комерсиалната война, само че евентуално ще бъде обсъждано от Тайван като знак за поддръжка от администрацията на Доналд Тръмп.

Този месец Китай денонсира продажбите на оръжия от Съединени американски щати към Тайван и през юли съобщи, че е подготвен за война, в случай че Тайван пристъпи към самостоятелност.

Командир Реан Момсен, представител на 7-ми флот на Военноморски сили на Съединени американски щати, съобщи, че корабът минава през протока (воден път с широчина 180 км, отделящ Тайван от Китай), с цел да " показва уговорката на Съединени американски щати към свободен и открит Индо-Тихоокеански район ".

Момсен изяснява, че става въпрос за транспортен транспортен съд амфибия.

Министерството на защитата на Тайван разяснява, че военните на острова имат цялостна информация за обстановката в пролива и го наблюдават от близко. В известието не се загатва директно кораба на Съединени американски щати.

Съединените щати този месец утвърдиха продажба на изтребители F-16 на Тайван на стойност 8 милиарда $, които неотдавна разкриха най-голямото си нарастване на разноските за защита за повече от десетилетие.

Преминаването на кораба на Съединени американски щати е и на фона на демонстрации в Хонконг против така наречен ерозия на свободите в някогашната английска колония, която се върна към китайско ръководство през 1997 година Пекин реагира остро на митингите и упрекна непознати страни, в това число Съединени американски щати, че подбуждат безредици.

Австралия и Виетнам показаха сериозна угриженост от напрежението в оспорваното Южнокитайско море, където Ханой изяснява, че китайски транспортен съд за търсене на газ нарушава териториални води и нарушава проучвателни действия на Виетнам, оповестява АП.

Австралийският министър председател Скот Морисън се срещна в Ханой със своя сътрудник Нгуен Сюан Пхук и двамата водачи приканиха за съблюдаване на интернационалното право и свободата на навигацията.

По-рано Съединени американски щати обявиха, че са мощно загрижени, че Китай продължава да се намесва в дългогодишните нефтени и газови действия във Виетнам в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Виетнам. Китай е разположил проучвателен транспортен съд с въоръжен конвой, игнорирайки апелите на Ханой да напусне региона.

" Всички ние би трябвало да съблюдаваме правилата, свързани със свободата на навигация, свободата на прехвръкване, гарантиране, че нациите могат да преследват и развиват опциите, които съществуват в границите на ИИЗ и в морските им граници... подкрепено и поддържано от районната архитектура и върховенството на закона, които поддържат свободното осъществяване на действия ", разяснява Морисън пред публицисти.

Пхук изяснява, че страните са обединени в позицията си за Южнокитайско море, където Китай тормози по-малките съседи, като е построил седем острова в противоречивите води и ги е снабдил с военни писти.

В петък в Пекин представителят на китайското външно министерство Ген Шуан не се обръща директно с обвинявания към Съединени американски щати, само че Китай се опълчва на това, което дефинира като акция на Съединени американски щати, ориентирана към разделяне.

" Това забиване на чеп сред Китай и други страни и е злонамерено. Целта е да се сътвори безпорядък в обстановката в Южнокитайско море и да се навреди на районния мир и непоклатимост. Китай изрично се опълчва на това ", изяснява Ген Шуан.

Морисън и Пхук не назоваха съответно Китай. " Не съм тук, с цел да насочвам обвинявания или да върша нещо сходно. Ние не вземаме страни ", добавя Морисън. И той, и Пхук приканват всички страни да се въздържат от закани или потребление на мощ при споразумяване на разногласия в сходство с интернационалното право.

Морисън не желае нито да се съгласява, нито да не се съгласява със Съединени американски щати, наблягайки, че позицията на Австралия е поредна.

" Ние деликатно калибрираме това, което приказваме, само че най-важното е, че то е почтително ", разяснява австралийският министър председател. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР