САЩ планират в продължение на три седмици да извършат няколко

...
САЩ планират в продължение на три седмици да извършат няколко
Коментари Харесай

САЩ планират кибератаки срещу Русия

САЩ възнамеряват в продължение на три седмици да извършат няколко хакерски атаки по съветски системи, свързани с формалните управляващи, заяви през вчерашния ден в. " Ню Йорк таймс ", базирайки се на свои източници.

Според информацията, в идващите три седмици Щатите ще създадат " скрити контраудари ", за които ще схванат съветският президент Владимир Путин, съветското разузнаване и военните, само че не и светът.  

Според вестника, Съединени американски щати възнамеряват да вкарат и стопански наказания против Москва, в отговор на хакерски действия на Русия. Освен това президентът Джо Байдън възнамерявал да подпише декрет за подсилване на отбраната на държавните системи от хакерски атаки. 

Още в края на февруари съветникът на президента по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че американската администрация е подготвена да употребява разнообразни способи за отговор на хакерската атака Sunburst, която в Съединени американски щати приписват на Русия. По неговите думи това би трябвало да са " не просто наказания " и американската страна възнамерява да приложи " забележими и невидими " принадлежности за своя отговор.

Днес от Кремъл нарекоха допустима хакерска офанзива от Съединени американски щати " интернационална кибер престъпност " . Прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков, бе запитан от публицисти за обявата на " Ню Йорк Таймс " и отговори: 

" Това е тревожна информация, защото доста авторитетно американско издание позволява опция и още повече, анонсира опция за такива хакерски атаки. Всъщност, това не е нищо повече от интернационална киберпрестъпност и, несъмнено, фактът, че това издание позволява опцията американската страна да има нещо общо с тази киберпрестъпност, е мотив за наша най-голяма угриженост ".

 

" СЕГА " ПРИПОМНЯ

През март 2020 година хакери проникнаха в системите на компанията SolarWinds, която създава програмно съоръжение за ръководство и обезпечаване сигурността на компютърни системи. В резултат 18 000 консуматори на компанията инсталираха заразен софтуер и в продължение на 8 месеца хакерите неусетно са влизали и работели в компютрите на десетки държавни институции в Съединени американски щати.

Още през декември 2020 година тогавашният държавен секретар Майк Помпео упрекна Русия, че е отговорна за хакерската атака, наречена Sunburst. А в края на февруари президентът на " Майкрософт "  Брад Смит, на чуване в комисията по разузнаване в Сената, съобщи, че Sunburst е можело да бъде осъществена единствено от външни сили, по-точно от Русия.

От Кремъл изрично отхвърлиха да имат нещо общо с хакерските офанзиви, а говорителката на външното министерство Мария Захарова назова обвиняванията от Вашингтон безпочвени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР