САЩ планират да се оттеглят от ЮНЕСКО (Организацията на обединените

...
САЩ планират да се оттеглят от ЮНЕСКО (Организацията на обединените
Коментари Харесай

САЩ напускат ЮНЕСКО

САЩ възнамеряват да се отдръпват от ЮНЕСКО (Организацията на обединените народи за обучение, просвета и култура), оповестиха дипломати, представени от Ройтерс.

Според информационната организация това би било спомагателен удар върху организацията, която среща усложнения при събирането на средства.

Базираната в Париж организация, която стартира работа през 1946 година, би трябвало да избере нов общоприет секретар тази седмица.

Трима дипломати разкриха, че Съединени американски щати, които съвсем напълно стопираха парите за ЮНЕСКО още през 2011 година като митинг против решение да се подсигурява цялостно участие на Палестина , ще разгласят решението в рамките на идващите дни.

" Не е публично още, само че е истина ", сподели западен посланик.

Делегацията на Съединени американски щати в ЮНЕСКО прикани Ройтерс да се обърне за коментар към Държавния департамент . От ЮНЕСКО отхвърлят коментар.

Списание " Форин полиси " писа по-рано, че Вашингтон публично ще разгласи отдръпването си, откакто 58-местният Изпълнителния комитет на ЮНЕСКО избере нов шеф в петък.

Списанието добавя, че с решението се цели да се спестят пари и да се стачкува против антиизраелската позиция в организацията.

Съединени американски щати предоставяха към 80 милиона $ на година , което е към 1/5 от бюджета на ЮНЕСКО. Държавата към момента има право на избор в съвета и се чака да получи статут на наблюдаващ.

По други аргументи Англия, Япония и Бразилия все още не са платили отговорностите си към организацията за тази година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР