САЩ от десетилетия черпят самочувствие от монополния статус на американския

...
САЩ от десетилетия черпят самочувствие от монополния статус на американския
Коментари Харесай

Доларът няма да отстъпи нито пред Libra, нито пред юана

САЩ от десетилетия черпят самочувствие от монополния статус на американския $ в интернационалната търговия и от опцията да употребяват по-достъпни заеми. Което предизвика появяването на почтени съперници на зелените пари. Всъщност една от аргументите за основаването на еврото бе точно посредством него да се ограничи преобладаващата позиция на $. Китай пък работи интензивно за разширение на използването на юана. Нито една от двете валути обаче не съумява да измести щатската парична единица от господстващото й състояние. По данни на Банката за интернационалните разплащания, на МВФ, на Европейската централна банка и на районни валутни комисии, от 1989-а насам доларът не е изгубил каузи си от валутните запаси на централните банки, от валутната търговия или от трансграничните банкови пасиви. А делът му от издадения дълг в задгранична валута даже е повишен.

Предизвикателствата обаче не престават да изникват. От една страна настъпват цифровите валути като плануваната от "Фейсбук " - Libra. От друга страна, комерсиалните войни и изолационистичните политики на щатския президент Доналд Тръмп дават на другите страни спомагателен тласък да търсят други възможности. Например, Европа се пробва да заобиколи американските наказания против Иран, създавайки различна разплащателна система, която не зависи от $.

Валутните наблюдаващи и икономистите обаче считат, че евентуалните заместители на зелените пари основават по-големи проблеми в сравнение с статуквото. Или, както обобщава Пол Шиърд от университета в Харвард и някогашен основен икономист на S&P Global: "Доларът не би трябвало да е популярен, просто би трябвало да е по-малко неприятен от останалите ". Шиърд показва, че Китай към момента е комунистическа страна в муден преход. В Европа пък основаването на паричния съюз към момента е в работна фаза. И ще са нужни десетилетия за всеки от тях да се трансформира в действителна опция.

По данни на МВФ към края на март 2019-а делът на щатския $ във валутните запаси на централните банки е бил 61.82% - малко по-висок, в сравнение с през последното тримесечие на 2018-а, на еврото - 20.24%, на японската йена - 5.25%, на английския паунд - 4.54%, на китайския юан - 1.95 %.

Заради глобите на Вашингтон съветската и иранската централни банки се дистанцираха отчасти от зелените пари и започнаха стремително да разнообразяват валутните си запаси, главно посредством нарастване на каузи на златото. Що се касае до еврото и йената, вложенията в тях не са изключително привлекателни поради прекомерно ниските и в някои случаи - негативни лихвени проценти и рентабилност на държавните облигации на еврозоната и на Япония. Европа има и още един проблем - няма единна еврооблигационна емисия, пусната от Европейската централна банка, което прави дълговия пазар на общността фрагментиран, кондензиран и с огромен брой разнообразни емитенти. Така той по-скоро прилича на щатския пазар на общински облигации, показва Марк Чандлър - основен пазарен пълководец на комерсиалната компания Bannockburn Global Forex.



Криптовалутата Libra, предлагана от "Фейсбук ", чиито консуматори са съвсем една трета от международното население, има незабравим капацитет, разстроил голям брой законодателни органи по света. Засега обаче тя звучи по-скоро като различна система за разплащания, в сравнение с като нова валута. "Виза " и "Мастъркард " са измежду първичните поддръжници на плана. А оценката на Libra ще се образува от кошница от обичайни валути. Бившият икономист на "Бенк ъф Инглънд " - Филип Сътъл, който сега ръководи лична консултантска компания, припомня, че е нужна държавна поддръжка за която и да е законна валута. И няма възможност нито една страна да допусне Libra да стане международно средство за валутен продан, изключително в случай че заплашва резултата от напъните на битката против прането на мръсни пари. "Виза " и "Мастъркард " пък ще отдръпват поддръжката си за плана на "Фейсбук ", в случай че той се натъкне на регулаторни спънки, разясняват анализатори на "Моргън Стенли ".

Засега международните регулатори имат по-скоро негативно отношение към Libra. Председателят на Федералния запас Джеръм Пауъл показа в изявление пред конгреса, че щатските централни банкери имат съществени опасения за метода, по който криптопарите ще се оправят с прането на пари, със отбраната на потребителите и с финансовата непоклатимост. Френският финансов министър Брюно Льо Мер насочи сходни предизвестия към френския парламент. Шефът на "Бенк ъф Инглънд " - Марк Карни, разгласи, че "всяко нещо, което се окаже, че прави работа, ще придобие незабавно редовно значение и ще предстои на най-високите стандарти на контролиране ". Германецът Маркус Фербер - член на Европейския парламент, предизвести, че "Фейсбук " може да се трансформира в "сенчеста банка ". А японското държавно управление изследва резултата на Libra върху паричната политика и финансовото контролиране на Япония. Очакванията са оторизираните управляващи да приключат анализите си преди срещата на върха на Г-7 във Франция от 24 до 26 август.



Юанът е относително ново предизвикателство, тъй като китайското стопанство нараства бързо, трансформирайки се във второто по величина на планетата. Делът на китайската валута в запасите на централните банки, в международните транзакции и във валутната търговия се разраства бързо, въпреки и тръгвайки от доста ниски равнища. Голяма спънка за юана е, че китайските парични стратези към момента ръководят цената му и той не е изцяло конвертируем.

Като се имат поради всички изброени условия, най-голямата опасност за щатския $ ще пристигна от самите американци. Политиките, водещи до висока инфлация, могат да подронят доверието в зелените пари, показва англичанинът Сътъл. Това би се случило, в случай че при вероятно извоюван втори мандат Тръмп в профил Пауъл и попълни борда на Федералния запас с шефове, изпълняващи заповедите му.

Най-вероятният сюжет, съгласно създателя на Института за интернационална стопанска система "Пийтърсън " - Фред Бергстън - е еврото и юанът да станат по-важни през идните десетилетия, което да докара до многополюсен валутен режим. Но даже в този случай щатският $ ще резервира водещата си позиция. Защото, с цел да я загуби, би трябвало да се случат по едно и също време три неща: "масивен неуспех на Съединени американски щати и вършещи единствено верните неща европейци и китайци. А това е тествано мъчно постижима композиция ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР