САЩ окуражават диалога между правителствата на България и РС Македония

...
САЩ окуражават диалога между правителствата на България и РС Македония
Коментари Харесай

САЩ: Подкрепяме диалога между София и Скопие, нужно е да се изпълняват договорите

САЩ окуражават разговора сред държавните управления на България и районен съд Македония за намиране на решение на разликите посред им, обявиха от Държавния департамент пред радио „ Гласът на Америка “.

" Съединени американски щати мощно поддържат цялостната интеграция на РСМ в Европейски Съюз. Европейски Съюз със Западните Балкани, в това число и Северна Македония, ще бъде по-силен и по-проспериращ. Ние окуражаваме разговора сред държавните управления на България и районен съд Македония за намиране на решение на разликите им, както и осъществяването на към този момент постигнатите контракти. " - показват от американското външно министерство.

По-рано специфичният представител на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар съобщи, че Съединени американски щати поддържат конституционните промени, които Северна Македония би трябвало да одобри, с цел да продължи своя курс към интеграция в Европейския съюз. Изявлението бе направено по време на спор за Западните Балкани пред Подкомитета за външна политика в Конгреса на Съединени американски щати.

Ескобар акцентира, че евроатлантическата интеграция е от решаващо значение, с цел да се понижи въздействието на нездравословните участници в района, каквито са Русия и Китай, както и на корумпираните локални артисти, чиято цел е дестабилизация на Балканите и попречване на интеграцията чрез разширението на мрежата им за въздействие.

Очаква се на 18 август да се организира пленарното съвещание на македонския парламент, на което да бъдат разисквани конституционните промени.

Очаква се в текста на Конституцията да бъдат вписани българите, с цел да може да стартират договарянията за присъединението на страната към Европейски Съюз.

Според държавното управление в Скопие, което внесе текста за измененията в Народното събрание, приемането им ще даде „ неповторим късмет за одобряване на европейския път, ускорение на европейската интеграция и реализиране на тази европейска цел до 2030 година “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР