САЩ оказва все по-голям натиск върху европейските си партньори, като

...
САЩ оказва все по-голям натиск върху европейските си партньори, като
Коментари Харесай

САЩ иска по-твърда позиция срещу Китай от европейските си партньори

САЩ оказва все по-голям напън върху европейските си сътрудници, като желае от тях заемането на по-твърда позиция по отношение на Китай. За задачата Вашингтон употребява позицията си на страната, която е изпратила най-вече военна помощ на Украйна, написа Financial Times.

Според източници на изданието Съединени американски щати е изискал съответни дейности, които да лимитират Пекин, като не са упоменати избрани сфери, в които да се случи това. Противопоставянето на Китай е основният приоритет на американския президент Джо Байдън, когато става въпрос за външна политика, като скорошната възбрана за работа с китайски производители на чипове илюстрира това. Въпреки това войната в Украйна пренареди упоритостите на Байдън, като предстоящо тя се трансформира в основната задача на Държавния департамент.

Военният спор обаче към този момент продължава десети месец, което съгласно специалисти дава опция на администрацията да пренасочи част от ресурсите си към първичния топ приоритет. Миналия месец администрацията на Байдън разгласява тактиката си за национална сигурност, от която излиза наяве, че Китай е целта за сигурността пред Русия, макар " непосредствената и продължаваща " опасност от страна на Москва.
Реклама
Това е и повода Китай да е все по-често обсъждан въпрос на срещите на НАТО, като това е по този начин и на почналата във вторник среща на външните министри на алианса в Букурещ.

" Промяната на американците по този въпрос е забележима ", сподели за FT един от хората, всички от които отхвърлиха да бъдат разпознати поради чувствителността на въпроса. " Наистина е напълно ясно, че те са решили, че в този момент е моментът да продължат по тази тематика ", прибавя той.

Официално лице от Съединени американски щати разяснява, че това не е внезапна смяна в дейностите, а е разследване на " новата страгическа идея ", която НАТО одобри през юни. Тя е ориентирана към опълчване на " систематичните провокации ", които Пекин слага пред алианса. Източникът прибавя, че " разглеждането на способи за подсилване на нашата резистентност и провокациите, сложени от КНР [Китайската национална република] " ще бъдат и една от значимите тематики по време на срещата в Букурещ.

" Това, което започнахме да вършим в целия алианс на НАТО, е да мислим за методите, по които алиансът може да отговори на това предизвикателство [от Китай] по съответни термини ", сподели в понеделник Джулиан Смит, дипломат на Съединени американски щати в НАТО. " Съюзниците [ще] се стремят да приложат това, което са подписали, да преминат от това, което назоваваме оценка на казуса, към справяне с казуса ", добави тя, представена от FT.
Реклама
Министрите ще обсъдят нов отчет за Китай, който е предопределен да втвърди позицията на алианса, който през юни дефинира Пекин като " предизвикателство " за неговите " ползи, сигурност и полезности " за първи път. Докладът ще прегледа военното развиване на Китай, напъните на страната да упражнява въздействие върху членовете на НАТО и трети страни и връзките на Пекин с Москва, споделят публични лица.

Въпреки това има съществени терзания от редица европейски страни, че увеличеното внимание към Пекин ще лиши алианса от опцията дейно да оказва помощ на Украйна. Това е считано като най-важната задача сега, настояват осведомени лица. Голяма част от европейските членки на НАТО също по този начин не желаят да уеднаквяват позициите си по отношение на Китай със Съединени американски щати, като повода за това са комерсиалните връзки, които те имат с Пекин. Това е изключително правилно за Германия и Франция.
Свързани публикации Войната | Съединени американски щати обмисля да изпрати на Украйна HIMARS-боеприпаси с обхват 150 км 29 ноември 2022, 11:15 Краят на аферата на Apple с Китай 18 ноември 2022, 06:26 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР