САЩ одобри потенциална продажба на военно оборудване за 500 милиона долара на Тайван

...
Правителството на Съединените щати одобри потенциална продажба на военно оборудване
Коментари Харесай

Правителството на Съединените щати одобри потенциална продажба на военно оборудване за 500 милиона долара на Тайван, ход, който вероятно ще разпали тлеещото напрежение с Китай.

Въпреки това, в изявление (PDF) в сряда, Държавният департамент на САЩ се опита да потуши опасенията относно предложената продажба, която ще включва инфрачервени системи за търсене и проследяване, поддръжка на боеприпаси и оборудване за програмата за изтребители F-16 .

„Предложената продажба на това оборудване и поддръжка няма да промени основния военен баланс в региона“, каза Държавният департамент в своето съобщение за новини.

Продажбата ще бъде договорена с отбранителната и космическа компания Lockheed Martin. Окончателна сделка все още не е подписана.

Часове преди съобщението президентът на Тайван Цай Инг-уен посети мемориал на остров Кинмен, където тайванските и китайските сили се сражаваха през август 1958 г. по време на Втората криза в Тайванския пролив.

За да отбележи годишнината от кризата, Цай повтори плановете си за укрепване на отбраната на Тайван.

„За да запазим мира, трябва да се укрепим“, каза тя. „Като такива, трябва да продължим да реформираме националната отбрана, да настояваме за самоувереност, да укрепваме нашите отбранителни способности и устойчивост.“

Тези отбранителни амбиции обаче се сблъскват с позицията на Китай спрямо Тайван. Той смята самоуправляващия се остров за част от своята територия и намекна, че може да използва сила, за да постави Тайван под свой контрол.

Междувременно САЩ нямат официални дипломатически отношения с Тайван от 1979 г., когато вместо това избраха да признаят Пекин за правителство на Китай.

Това признание дойде с признаване на политиката на Пекин за „Единен Китай“, която отстоява претенциите на Китай над Тайван.

Но Вашингтон не е заел официална позиция относно суверенитета на Тайван и продължава да поддържа неофициални отношения с острова, включително чрез военна помощ и продажби.

Само миналия месец САЩ одобриха 345 милиона долара военна помощ за Тайван. Това бележи първия път, когато президентът на САЩ Джо Байдън използва своите президентски правомощия за изтегляне, за да прехвърли военни доставки от Пентагона към Тайван, подобно на това, което беше направено за Украйна.

Байдън посочи няколко пъти, че САЩ ще защитават Тайван в случай на „безпрецедентна атака“.

Напрежението между неговата администрация и тази на китайския президент Си Дзинпин нарасна през последните месеци, особено след като видни служители на Тайван минаха през САЩ.


Китай осъди тези „транзитни“ спирки като възможности за тайвански официални лица да се срещнат с техните американски колеги. Но САЩ отхвърлиха транзита като рутинни престои, предупреждавайки Китай да не „прекалява“.

Самият президент Цай спря в САЩ, докато пътуваше до Белиз и Гватемала по-рано тази година, като се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния на път за вкъщи.

А вицепрезидентът на Тайван Уилям Лай мина през САЩ по-рано този месец по време на пътуване, за да присъства на встъпването в длъжност на новия президент на Парагвай.

Тези посещения накараха Китай да постави армията си в „висока бойна готовност“. Той отговори на скорошните спирки на Лай в Ню Йорк и Сан Франциско, като организира военни игри около Тайван, като „сурово предупреждение“ към сепаратистките сили на острова.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР