САЩ обявиха маймунската шарка за извънредна ситуация за общественото здравеопазване.

...
САЩ обявиха маймунската шарка за извънредна ситуация за общественото здравеопазване.
Коментари Харесай

САЩ обяви извънредно положение заради маймунската шарка

САЩ оповестиха маймунската шарка за изключителна обстановка за публичното опазване на здравето. Очаква се с този ход да се освободи в допълнение финансиране и принадлежности за битка с заболяването.

Броят на инфектирани в Съединени американски щати надвиши 6600 в сряда, съвсем всички случаи са измежду мъже, които вършат секс с мъже.

„ Готови сме да изведем нашия отговор на идващото равнище в оправянето с този вирус и призоваваме всеки американец да одобри съществено маймунската шарка “, сподели министърът на опазването на здравето Ксавие Бесера, представен от Reuters.

Решението идва по-малко от две седмици, откакто Световната здравна организация (СЗО) разгласи най-високата степен на изключителна обстановка след внезапното увеличение на случаите в международен мащаб. Декларацията на СЗО от предишния месец се опита да провокира съгласуван интернационален отговор и да отключи финансиране за съдействие за ваксини и лекувания.

На този стадий държавните управления ползват ваксини и лекувания, които първо са били утвърдени за едра шарка, само че работят и при маймунска шарка.

Правителството на Съединени американски щати е популяризирало 600 000 дози от имунизацията Jynneos на Bavarian Nordic (BAVA.CO) и е осигурило 14 000 от лекуването TPOXX на Siga Technologies (SIGA.O), споделиха чиновници, само че не разкриха какъв брой са били приложени. Директорът на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите Рошел Валенски сподели, че държавното управление има за цел да имунизира повече от 1,6 милиона високорискови лица.

Комисарят по храните и медикаментите на Съединени американски щати Робърт Калиф изясни, че организацията обмисля освобождението на повече дози ваксина Jynneos, като разреши на лекарите да изтеглят 5 дози ваксина от всеки флакон вместо сегашната 1 доза, като употребяват друг подкожен способ на инокулация.

Този месец президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назначи двама федерални чиновници, които да координират реакцията на неговата администрация против маймунската шарка, след оповестяването на изключително състояние от Калифорния, Илинойс и Ню Йорк.

За първи път разпозната при маймуни през 1958 година, заболяването има леки признаци, в това число тресчица, болки и цялостни с гной кожни лезии, и хората са склонни да се възвръщат от нея в границите на две до четири седмици, споделя СЗО. Разпространява се посредством непосредствен физически контакт и рядко приключва съдбовно.

Въпреки че всеки може да се болести с маймунска едра шарка, епидемията е съсредоточена най-вече измежду мъжете, които са хомосексуални.

Някои специалисти в региона на публичното здраве показаха опасения, че оповестяването на изключително състояние може да докара до в допълнение стигматизиране на болните.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР