САЩ обмислят изпращането на по-старо оборудване за противовъздушна отбрана от

...
САЩ обмислят изпращането на по-старо оборудване за противовъздушна отбрана от
Коментари Харесай

САЩ обмислят изпращане на стари ПВО системи HAWK в Украйна

САЩ обмислят изпращането на по-старо съоръжение за противовъздушна защита от вида HAWK в Украйна, настояват двама всички американски държавни чиновници, представени от организация Reuters. Целта е да се помогне на Киев в отбраната против зачестилите набези с съветски дронове и крилати ракети.

Противовъздушната защита (ПВО) със междинен обхват от вида HAWK ще бъде доста усъвършенстване спрямо употребяваните сега портативни ракетни системи Stinger. Те са доста по-малки от HAWK, като това значи по-малък обхват на деяние и поразяване на въздушни обекти на по-малка пределна височина. Ракетните установки Stringer също се дават на украинската войска главно от Съединени американски щати и огромните страни - членки на НАТО.

HAWK e система, която е в началото създадена по време на войната във Виетнам в средата на предишния век. От тогава до в този момент обаче тя е претърпяла редица усъвършенствания и надграждания, които усилват както обсега, по този начин нейната успеваемост.
Реклама
Системата също по този начин е предходник на най-популярната сега американска система за противоракетна защита PATRIOT, създадена от Raytheon Technologies. Шансовете Киев да получи PATRIOT обаче остават нулеви, разясняват американските чиновници пред Reuters. Основната причина за това е, че Съединени американски щати не желаят да рискуват тайните на най-хубавата й Противовъздушна отбрана система евентуално да попаднат в ръцете на вражески страни.

Вместо това Вашингтон се ангажира да даде на украинската войска няколко батареи от норвежко-американския по-скромен сурогат на PATRIOT, наименуван NASAMS. Германия пък към този момент даде първата батарея от супермодерните зенитни системи IRIS-T, с които даже Бундесверът още не разполага. В подтекста на последните ескалации в Украйна властта в Берлин се ангажира да съобщи " в най-скоро време " още три сходни противовъздушни установки.

За да даде в точния момент старите Противовъздушна отбрана установки HAWK на Киев, администрацията на президента Джо Байдън ще употребява механизма Presidential Drawdown Authority (PDA). PDA разрешава на Съединените щати да трансферират продукти и услуги за защита от хранилища бързо, без да е нужно утвърждение от Конгреса. Този прийом може да се употребява единствено и само при изключителни обстановки.

Съединените щати евентуално в началото ще изпратят в Украйна единствено пусковите установки за системата HAWK, защото не е ясно дали зенитните ракети са в задоволително положително положение. Въпросните системите се съхраняват във военновременните хранилища на Съединени американски щати от десетилетия насам.
Реклама
Наскоро генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Испания също има намерение да изпрати четири зенитно-ракетни системи HAWK на Украйна, само че изясненост за точния график на доставката към момента липсва.

След съветското навлизане в Украйна на 24 февруари Съединени американски щати към този момент са изпратили на Киев помощ за сигурност на стойност към 17.6 милиарда $, демонстрират сметките на Reuters.
Свързани публикации Демократи упорстват Байдън да стартира договаряния с Русия 25 октомври 2022, 15:17 Хибридната война на Путин пробва да разбие ядрото на Европа 25 октомври 2022, 10:33 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР