САЩ неофициално заплашват да изтеглят своя 35-хиляден военен контингент от

...
САЩ неофициално заплашват да изтеглят своя 35-хиляден военен контингент от
Коментари Харесай

Военното "прасе-касичка"

САЩ импровизирано заплашват да изтеглят своя 35-хиляден боен контингент от Германия

Още по тематиката
Мнения Daily - Ще се разпадне ли НАТО

И още: Да не сме проспали приватизацията на парламента; Левите либерали ще докарат половин Африка в Европа
5 юли 2018
Тръмп предизвести съдружниците в НАТО: Трябва да харчите повече за защита

В противоположен случай американският президент загатва за вероятни последствия
3 юли 2018
Планът на Европейски Съюз за съдействие в защитата тормози Съединени американски щати

Въпреки че точно Вашингтон настояваше за това, в този момент американските дипломати дават обратно
19 фев 2018
НАТО козирува на Тръмп

Дебютът на американския президент в алианса е индикация, че Съединени американски щати не загърбва съдружниците си, само че при някои условия с милиардна цена
26 май 2017 След по-малко от седмица западният защитителен съюз НАТО ще бъде заставен да влезе в неравна борба. Тя обаче няма нищо общо с досегашните военни учения, симулиращи активиране на прословутия член 5 (нападението против един значи оповестяване на война против всички). Няма да бъде и отразяване хибридна експанзия от вида на спора в Крим и Източна Украйна. Няма да е даже реакция в отговор на терористична офанзива.

През идната седмица НАТО ще бъде заставен да се изправи не против някой различен, а против... американския президент Доналд Тръмп – несъизмерим началник на страната с максимален боен запас в алианса и неприкрит еврофоб. Лидерите на съюза ще имат нелеката задача да убедят президента на Съединени американски щати, че стратегическият интерес на Вашингтон е да не прекъсва трансатлантическата връзка в региона на защитата и че Америка ще изгуби доста повече от възможна дестабилизация на Стария континент, в сравнение с би спечелила при вероятно отчасти или цялостно евакуиране на войските си. За момента обаче сигналите от щаб-квартирата на Тръмп по тематиката са недвусмислени и по-скоро всяват комплициране и тиха суматоха в редиците на европейските съдружници, които обезпокоеното броят дните до идната среща.

Колко коства сигурността

Тръмп ще каже на съюзническите страни в НАТО другата седмица, че Съединени американски щати не могат да бъдат " международно прасе-касичка ", разгласи представителят на Белия дом Хоган Гидли пред публицисти във вторник. Острото изявление от Белия дом идва като продължение на разкритията, че президентът е изпратил през юни серия остри писма до водачите на тези натовски страни, които съгласно него си вършат оглушки по въпроса с увеличението на военните разноски. Още на срещата на НАТО в Уелс през 2014 година страните от алианса по принцип се схванаха последователно да усилят средствата за въоръжени сили на най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година, като най-малко 20% от сумата отива за рационализация.

Само пет от тях обаче са достигнали това равнище, което по думите на американския президент отпреди една година " е абсолютният най-малко ". В тази група не попада и европейският водач в областта на " меката мощ " Германия, която дава по към 1.2% от своя Брутният вътрешен продукт за войска и не е оповестила явен проект по кое време, по какъв начин и дали счита да доближи 2%. Според писмото на Тръмп страни с мощни стопански системи, като да вземем за пример Германия, Канада, Норвегия и Белгия умишлено не извършват уговорката си, заради което " Съединени американски щати губят самообладание поради техния неуспех да изпълнят споделените задължения в областта на сигурността в границите на алианса ".

Auf Wiedersehen*

По информация от няколко самостоятелни източника, в желанието си да накаже Берлин и канцлера Меркел, Доналд Тръмп е упълномощил на Пентагона да изготви разбор каква ще бъде цената и резултатът от вероятно огромно евакуиране на американски войски от Германия. В момента в страната са ситуирани над 35 хиляди военнослужещи на дейна работа – най-голямото скупчване на американски сили в Европа, наследило 100-хилядния щатски контингент от времето на Студената война.

Като вероятно място за предислокация на силите импровизирано се спряга Полша – непосредствен съдружник на Вашингтон и правилен длъжник по линия на съглашението за 2% разноски за защита. Под въпрос е обаче дали Тръмп би рискувал да изнерви с това Владимир Путин в подтекста на предходни сделки с Кремъл за неразполагане на сили в някогашни руски сателитни страни. Темата най-вероятно ще бъде обект на идните диалози сред двамата в Хелзинки. " Съединени американски щати не престават да отделят повече запаси за защитата на Европа, когато стопанската система на континента, в това число и на Германия, се оправя добре, без значение че провокациите за сигурността изобилстват. Това към този момент не е резистентен модел за нас ", се споделя в писмото на Тръмп до Меркел.

Закономерно изстудяване
Само след седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще би трябвало да влезе в ролята на примирител сред ирационалния Тръмп и скандализираните европейски съдружници

[Reuters]
" Тръмп към момента мисли, че НАТО съставлява нещо като клуб, където дължите такси или плащате някакъв тип рекет за отбрана. Където Съединени американски щати правят цялата работа, пазят всички тези почиващи си безделници европейци. Според него в този момент би трябвало да има последствия ", разяснява Дерек Чолeт, някогашен чиновник на щатското военно министерство и сегашен вицепрезидент по политиката за сигурност в German Marshall Fund пред в. New York Times. Реалността обаче е, че американският президент не споделя нещо по-различно от своите прародители след края на Студената война, които също призоваваха Европа да поеме по-голяма отговорност в областта на защитата, въпреки и с много по-умерен и изкусен звук.

В последна сметка Тръмп е прав, че през 2017 година Съединени американски щати са отделили за защита 618 милиарда $, до момента в който съвкупните военни бюджети на всички други страни в алианса едвам доближават 300 милиарда $. А армиите им даже не се доближават до американската по бойни качества. И по всичко проличава, че Тръмп е подготвен да употребява военния дисбаланс като средство за изнудване в течащата трансатлантическа комерсиална война. " Президентът желае мощен НАТО. Ако смятате, че Русия е опасност, задайте си въпроса: Защо Германия изразходва по-малко от 1.2% от своя Брутният вътрешен продукт? Когато хората приказват за подкопаване на алианса, би трябвало да се вгледате в тези, които подхващат стъпки, правещи НАТО по-малко ефикасен във военно отношение ", обобщава обстановката консервативният президентски консултант по националната сигурност Джон Болтън.

---------
* Сбогом (от немски)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР