САЩ, най-големият донор на СЗО, не одобрява идеята агенцията да

...
САЩ, най-големият донор на СЗО, не одобрява идеята агенцията да
Коментари Харесай

САЩ поставят под съмнение подкрепата си за СЗО заради несправяне с пандемията

САЩ, най-големият донор на СЗО, не утвърждава концепцията организацията да получи по-голяма самостоятелност, съобщи Ройтерс, базирайки се на свои източници - чиновници, участващи в договарянията на работната група, образувана през предходната година, с цел да предложи промени в структурата и метода на работата на СЗО.

Според осведомени това поражда подозрения по отношение на дълготрайната поддръжка на администрацията на американския президент Джо Байдън за здравната организация на Организация на обединените нации.

Според предлагането, направено от работната група на СЗО за стабилно финансиране, ще би трябвало да се усили непрекъснатата годишна вноска на всяка държава-членка, се показва в документ на СЗО, оповестен на 4 януари.

Планът е част от по-широк развой на промяна, подтикван от пандемията от COVID-19, която извади на напред във времето рестриктивните мерки в пълномощията на СЗО за интервенция при започване на рецесия.

Правителството на Съединени американски щати обаче се опълчва на промяната, тъй като има опасения по отношение на способността на СЗО да оправя с бъдещи закани, в това число и такива, идващи от Китай, са споделили американски представители пред Ройтерс.

Вместо това Вашингтон упорства да бъде основан обособен фонд, директно следен от донорите, който да финансира предварителната защита и контрола на изключителните здравни обстановки.

Публикуваното предложение приканва наложителните вноски на страните членки да се усилват последователно от 2024 година, тъй че до 2028 година те да съставляват половината от главния бюджет на организацията от 2 милиарда $ (за съпоставяне това е по-малко от 20% по отношение на размера му в момента), се показва в документа.

Основният бюджет на СЗО е ориентиран към битката с пандемиите и укрепването на здравните системи по целия свят. Той също по този начин планува още към 1 милиарда $ годишно за справяне с съответни световни провокации като тропически заболявания и грип.

Припомняме, през 2020 година президентът Доналд Тръмп разгласи, че при започване на юли 2021 година и ще приключи финансирането си за организацията заради несправяне с Коронавирус пандемията. Този ход срещна отрицание от страна на десетки страни, както и на научната общественост. Още с встъпването си в служба президентът Джо Байдън разгласи желанието си.

Други две мощни стопански системи - за международната организация, образувана бе и експертна група, която да създаде проект за промени.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР