САЩ настояха Албания да избягва лекомислени изявления, след като албанският

...
САЩ настояха Албания да избягва лекомислени изявления, след като албанският
Коментари Харесай

САЩ скастриха съюзника си Албания за лекомислените изявления за Косово

САЩ настояха Албания да заобикаля " лекомислени изказвания ", откакто албанският министър председател Един Рама предложи общ президент и обща политика за сигурност на Албания и прилежащо Косово в тирада, която разгневи Сърбия, оповестява " Ройтерс ".

Сърбия е сензитивна към всяко говорене за обединяване на нейната някогашна провинция Косово, в което болшинството от популацията са албанци, и Албания.

Обръщайки се пред Народното събрание на Косово в неделя на 10-ата годишнина от оповестяването на независимостта на страната от Белград, Еди Рама акцентира: " Косово и Албания ще имат обща външна политика, а освен общи посолства и дипломатически представителства, само че за какво не и общ президент, знак на националното единение, както и обща политика за сигурност. "

Рама по-късно се оплака, че неговите думи са били извадени от подтекста, само че Европейският съюз съобщи, че те " не са потребни ", а Сърбия упрекна албанския министър председател, че се стреми да сътвори " Велика Албания " в така и така напрегнатия район на Балканите.

Посолството на Съединени американски щати в Тирана изрази отчаяние от мненията на Еди Рама.

" Лекомислените изказвания, намекващи за обединяване, са безполезни и вредоносни за връзките на Албания с нейните съседи. Призоваваме всички водачи да бъдат положителни съседи и да изоставят езика на разделянето в предишното ", се акцентира в изказване на американското посолство в Албания.

Съединени американски щати бяха водещата мощ при бомбардировките на НАТО против Сърбия през 1999 година, които в последна сметка доведоха да оповестяването на самостоятелност на Косово през 2008 година, само че в този момент се стремят да не подкопават стабилността на Балканите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР