САЩ нанесоха въздушни удари в Сирия по обекти в близост

...
САЩ нанесоха въздушни удари в Сирия по обекти в близост
Коментари Харесай

САЩ удариха ирански милиции в Сирия


Съединени американски щати нанесоха въздушни удари в Сирия по обекти наоколо до границата с Ирак, употребявани от подкрепяни от Иран милиции, предадоха " Асошиейтед прес " и " Франс прес ".

Това е първият боен удар, подреден от новия американски президентДжо Байдън. Пентагонът съобщи, че ударите са ответна мярка за ракетния удар в Ирак по-рано този месец, при който беше погубен един граждански.

Този симетричен боен отговор беше извършен в композиция с дипломатически ограничения, в това число консултация с съдружни сътрудници, съобщи представителят на Пентагона Джон Кърби, оповестява БНР.

Най-малко 17 проирански бойци са починали при ударите на Съединени американски щати, заяви Сирийският център за наблюдаване на правата на индивида (СЦНПЧ), представен от Агенция Франс Прес. При въздушните удари са били убити 22 бойци от проирански въоръжени групировки, съобщи ДПА, като се базира на Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида. Убитите са бойци на милициите " Катаиб Хизбула " и " Хашд аш Шааби ". И двете са иракски проирански групировки.

Според неправителствената мониторингова организация цел на офанзивата са били три камиона с муниции, движещи се от Ирак към сирийската провинция Дейр аз Зур през регион покрай граничния пункт Ал Каим.

Операцията бе избрана като деликатно премислен отговор на ракетни набези по американски цели в Ирак.

Американският президент Джо Байдън е разпоредил офанзивата " в отговор на неотдавнашните набези против военнослужещите на Съединени американски щати и обединението в Ирак, както и на продължаващите закани за тези военнослужещи ", съобщи през вчерашния ден Пентагонът. Той добави, че " при ударите по-конкретно са разрушени голям брой обекти, намиращи се на граничен контролно-пропускателен пункт, употребен от редица подкрепяни от Иран радикални групировки, в това число " Катаиб Хизбула " и " Катаиб Саид аш Шухада ".

Съединени американски щати направиха офанзивата, откакто по-рано този месец бяха изстреляни минимум 14 ракети по военновъздушна база в Иракски Кюрдистан, в която са ситуирани американски военни. При нападението почина нает граждански и бяха ранени американски жители, работещи в базата по контракт, както и американски боец.

" Операцията изпраща недвусмислено обръщение: президентът Байдън ще работи, с цел да пази военнослужещите на Съединени американски щати и обединението. Едновременно с това действахме целеустремено, за да се намали напрежението като цяло както в Източна Сирия, по този начин и в Ирак ", изясни американското министерство на защитата.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров съобщи, че Съединени американски щати са уведомили Москва за ударите няколко минути преди началото. Той дефинира този период като непълен. Лавров прикани Вашингтон да възобнови контактите с Москва за Сирия, с цел да обясни позицията на новия американски президент Джо Байдън по въпроса.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР