САЩ нанесоха въздушни удари в Сирия и Ирак в отговор

...
САЩ нанесоха въздушни удари в Сирия и Ирак в отговор
Коментари Харесай

Арабистът проф. Владимир Чуков: Това, което се случи снощи не е неочаквано

Съединени американски щати нанесоха въздушни удари в Сирия и Ирак в отговор на убийството на трима американски бойци при офанзива с дрон в Йордания. Близо 90 са били техните цели. Какво цели с това Америка, какво цели Съединени американски щати? Какво може да се чака след тези удари в Сирия и Ирак – да чуем от професор Владимир Чуков.

Добър ден на вас и на вашите слушатели. Да, това, което ние наблюдавахме нощес, в действителност не е ненадейно, даже президента Байдън съобщи, че след убийството на тримата американски бойци от дрон, изстрелян на от иракска проиранска формация, няма по какъв начин Съединени американски щати да не отвърнат. И дано да отбележим – една седмица бях оценени какви са опциите. Имаше през тази седмица много интензивности: в случай че щете политически, в случай че щете чисто оперативно-тактически. И в действителност това, което беше обявено, е, че отговорът няма да бъде еднократен, той ще бъде на стадии и ще има няколко стъпки, които Съединени американски щати ще покажат в своята решителност. И първата е това, което ние наблюдавахме с ударите по тези 7 позиции, респективно това са някъде към 80 цели, със 125 ракети, които апропо персонално мен ме впечатлиха с една доста забавна интервенция, имам поради метод на нанасянето на ударите, с присъединяване на такива стратегически бомбардировачи, като B-1, които демонстрират в действителност големите опция на Съединени американски щати във въздушно пространство над този район. Защо го споделям това? Просто тъй като излязоха елементи, където редом с нанасянето на тези удари не престават ударите против позиции на хутите в Йемен. Само че да вземем за пример в случай че против хутите в Йемен се употребяват самолети, които са излитащи от Катар – знаете апропо, че централното командването на Съединени американски щати се намира в " Ал Удеид “, това е може би най-голямата американска база Катар – благодарение на английски самолети, които изхвърчат от тяхната Военновъздушни сили база в Кипър, то тука в Сирия и Ирак е напълно независима интервенция. Самолетите, които са нанесли удари, са изхвърчали от Съединени американски щати, от бази на територията на Съединени американски щати, като те са били подкрепени от летящи танкери за зареждане във въздуха, излитащи от английска територия. Т.е. с един полет на практика е направено всичко това, което ние в този момент сега разясняваме.  Наистина това са в случай че погледнем и позициите, по които са нанесени ударите, те са 7 и всичките са на сирийско-иракската граница, най-много съсредоточени в този второстепенен контролно-пропусквателен пункт, който след изтласкването на " Ислямска страна “ беше основана от Башар Асад и от иракска страна, това е Ал /…/ и Абу Камал само че също по този начин и в Дейр ез-Зор, в Меядин, което е в действителност последната столица на " Ислямска страна “ преди бъде завладяна от сирийско-иранските войски. Така че виждаме тъкмо огневата позиция на тези проирански милиции, които сега изстрелват или продължава също да обстрелват американски цели в Близкия изток. Нека единствено да загатна: някъде към 150 са офанзивите против американски цели в Сирия и в Ирак след 7 октомври, когато беше нападението на " Хамас “ също Израел.

А имам следния въпрос: Байдън ще спре ли дотук или би могъл да удари и Иран? Има ли такава заплаха?

Не, за Иран не става въпрос. Това е доста ясно. Самия Иран, имам поради иранска територия, нямам доверие да се стигне до такава степен, макар че някои републиканци желаят, биха желали това да стане, като в лоното на Републиканската партия ние виждаме едно разединение, има такива, които в действителност желаят това да се случи, а някои, които са по-близки до Тръмп, сенатори и конгресмени споделят: " Не, би трябвало да съсредоточим върху тези цели, откъдето са пристигнали тези ракети “. Вероятно може би ще има следващи удари, само че те ще бъдат още веднъж съгласно мен против цели, които са милиции, които са подведомствени,  които се командват от Исмаил Каани, който е шефът на бригадата " Ал Кудс “ към Корпуса на революционните гвардейци на Иран. Между другото тази седмица беше задоволителна Иран да изтегли генералитета си от Сирия, както даже и представители от междинния ешелон офицери, което пък незабавно пристигна като рецензия против Байдън от страна на републиканците, които споделят, които го упрекват, че той е предизвестил Иран за идващите свои дейности. Оттук насетне ние ще забележим тъкмо какво ще се случи.

И финален въпрос: може ли тези удари от американска страна да повлияят на хусите и да ги засилват още повече?

Страх ми е, че спора в Йемен някакви си стартира да придобива лична инерция, личен капацитет подобен, какъвто беше от 2015 до предходната година, по-миналата година, когато беше подписано съглашението за преустановяване на огъня сред йеменското държавно управление, което е по този начин дано да кажем близо до Саудитска Арабия, и йеменските бунтовници. Виждаме че Саудитска Арабия сега, макар ескалацията на напрежението е заела едно доста, доста деликатна позиция, по-скоро тези, които навиват масло в огъня или по-скоро които желаят още веднъж да се възстановят тези борби, тези битки, са силите, които са близки до Обединените арабски емирства. В Аден по принцип участват както представителите на така наречен Президентски съвет, който е в действителност правоприемник на /.../, който се признава от интернационалната общественост, в това число в България, за законно йеменско държавно управление, по този начин и Преходния съвет, който е този, който моли за още веднъж възобновяване на разделянето на Йемен на две елементи, и чиито съвет е доста по-близо до Обединените арабски емирства. Там има една бих споделил не до такава степен синхронна позиция сред двата съдружника Риад и Абу Даби. Но си мисля, че методът, по който се развиват дейностите в Йемен подбуждат или по-скоро навяват на мисълта, че може да има някаква отчасти възобновяване на тоя напрежение, което за жалост го наблюдавахме през годините, само че въпреки всичко откакто Риад, откакто Саудитска Арабия не е тази, която е водещата, не е генераторът, а това е огромната страна там, мисля си, че въпреки всичко ще се намерят някакви пресечни точки, тъй че да има някакво мъртвило. Но Йемен си остава лична точка на напрежение.

Абсолютно. Много ви благодаря за този коментар за Радио " Фокус “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР