САЩ наложиха санкции на двама молдовски олигарси и на други

...
САЩ наложиха санкции на двама молдовски олигарси и на други
Коментари Харесай

САЩ налагат санкции на молдовци, свързани с Москва

САЩ постановиха наказания на двама молдовски олигарси и на други лица, свързани с корупция или хипотетично съдействие с Русия поради подкопаване на демокрацията в страната, оповестиха Франс прес и Ройтерс.

Санкциите бяха оповестена в миг, когато западните сили се пробват да засилят поддръжката си за Молдова на фона на опасения за разгръщане на войната в прилежаща Украйна.

Съединените щати обявиха, че блокират всички американски активи и криминализират покупко-продажбите с Илан Шор, роденият в Израел предприемач, станал политик в Молдова, откъдето той избяга през 2019 година Шор бе наказан поради кражба на 1 милиарда $ от молдовски банки през 2014 година, напомня Франс прес.

Министерството на финансите на Съединени американски щати съобщи, че предприемачът е работил с Русия за основаването на съюз преди миналогодишните избори, а по-късно е координирал дейностите си с Москва, с цел да попречи на опитите на Молдова да се причисли към Европейския съюз.

В листата е включен и някогашният член на молдовския парламент Владимир Плахотнюк, който е манипулирал " основни сфери от ръководството, в това число правоприлагащия, изборния и правосъдния бранш ", се споделя в изказване на американското финансово ведомство.

Съединени американски щати " предизвикват търсенето на отговорност за систематичните опити за подкопаване на демократичните институции и изборите в Молдова ", съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън. " Съединени американски щати ще продължат да търсят отговорност от тези, които заплашват демокрацията в чужбина ", сподели той в изказване.

Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на още 7 души, както и на 12 организации по отношение на хипотетични съветски опити за интервенция в молдовската политика.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР