САЩ може да се похвали с най-различни истории, но ако

...
САЩ може да се похвали с най-различни истории, но ако
Коментари Харесай

Х.Х. Холмс – първият сериен убиец на САЩ

Съединени американски щати може да се похвали с най-различни истории, само че в случай че има нисша, в която експанзират до степен, в която ужасът се трансформира в цяла промишленост, това ще бъдат серийните убийци. Имайки поради, че приказваме за страната, в която заселниците са най-вече нарушители и бегълци от всички точки на света, можем да чакаме точно такива отклонения и закононарушения.

И във всяка история има първи случай за изяви и в този случай става въпрос за Х.Х. Холмс. И всичко стартира в Чикаго и парк Джаксън, където стотици хора от целия свят се събират, с цел да се порадват на първото виенско колело. Световният панаир от 1893 година се оказва обект на ползи за милиони, които ще го последят в идващите дни. Около парка се разкриват красиви гръцко-римски здания, които допълват със своята хубост всички нови и известни атракции. Хората желаят да видят тази хубост, изключително откакто до този миг са обитавали дребни села.

Изведнъж урбанизацията стартира да притегля обществото, което има потребност да види и след това да споделя мистичните хубости. Никой даже не подозира, че измежду 27-те милиона гости, колкото ще бъдат регистрирани до края на ревюто е и господин Холмс. Синеокият млад мъж постоянно ще заговаря красиви и непознати млади дами. Именно той ще опише всички хубости в „ Белият град “ и сладкодумно ще придвижи своята жертва в една доста красива фикция. Както един благородник би трябвало да направи за дамата в неволя, Холмс предлага и стая, в която нежната хубост да се настани, би занесал куфара ѝ и даже ще предложи обяд или вечеря.

 H._H._Holmes

Сникка: By Unknown author – http://www.weekendowo.pl/ciekawostki/p,psychopatyczni-mordercy-ktorzy-mieli-leczyc.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36507151

За Холмс всичко работи по безспорен проект, дамите от всяка точка на Съединени американски щати не могат да откажат на красавец, освен това подготвен да помогне във всеки един зародил миг на компликация. Същата вечер, до момента в който новата жертва се настанява, нейният хазаин ще употребява тайните малки врати, с цел да се полюбува. След това ще пусне газовия клапан и ще изтегли въздуха. Човекът се е постарал да управлява всичко в стаята, която предлага. Неговият хотел е създаден напълно от него, с цел да се трансформира килия за мъчения. И това не е първият път на нахлуване. Едва през 1894 година ще стане ясно, че през дома му са минали сред 24 до 200 дами. Хърман Уебстър Мюджет, който по-късно ще се прекръсти на Хенри Хауърд Холмс е един от доста сложните хора за профилиране.

Не се знае дали сменя името си, с цел да направи машинация със застраховката, дали се пробва да прави подправени вложения или просто взима заеми, които не помни да върне, това е човек облян в цялостна тайнственост. Можем да го разгледаме като извънреден измамник, подготвен с един взор да измисли нова история за себе си в идващите няколкo секунди. Понякога ще бъде наследник на британски лорд, различен път може да има богат чичо в Германия, Холмс е просто цар в основаването на безумни истории, стига да има облага. Ако измамата е една страна на прегрешението, то другата е убиването на хора. В средата на 90-те години на XIX век, килърът ще откри най-различни способи, с цел да предложения своите жертви в дома си. До през днешния ден към момента няма публична информация за всички хора, които са създали грешката да му гостуват.

Дори фотографията му е извадена от списък, тъй като той самият постоянно се стремял да избяга от камерата. От момента на арестуването му до самото дело, той ще се трансформира в невъзмутимата сензация на града. Наричат го американския Джак Изкормвача и има за какво. Полицията ще признае, че това е нов клас нарушител, с който се срещат за първи път и по всичко проличава, че срещите ще продължат да се случват. Хотелът му се назовава „ Замъкът на гибелта “. И до през днешния ден всичките му действия го слагат преди всичко в класацията на серийните убийци. И историята стартира от Ню Хемпшир през далечната 1861 година Младежът приключва учебно заведение на 16-годишна възраст и по-късно стартира да работи като преподавател.

Там се среща и с Клара Ловеринг. Успява да убеди родителите ѝ да разрешат да се ожени за него, само че връзката по този начин и не съумява да просъществува дълго. На 19-годишна възраст я изоставя, дружно с неговия непълнолетен наследник Робърт и продължава да търси щастието си в страната на хилядите благоприятни условия. Отива в университета във Вермонт, по-късно посещава лекции в Мичиган и внезапно открива ново увлечение – дисекция на хора. Повечето познати го помнят с обстоятелството, че точно Холмс предпочитал да краде съществено количество медицински такъми.

 H._H._Holmes_Castle

Една от неговите хазяйки споделя, че в миналото е забелязала мрачен обект в стаята на Холмс и благодарение на метлата е съумяла да дръпне разлагащ се мъртвец. Дали това е истина не можем да знаем, изключително откакто всяко тяло стартира да се разлага и да отблъсква всички с миризмата си. Колегите от Мичиган споделят, че младежът е мирен и спокоен, от време на време е доста чудноват, само че пък постоянно наподобява безопасен. Освен кражбата на човешки елементи от моргата, Холмс споделя и още една история – тренира да стане боен и да работи като полеви хирург.

Самият той ще признае, че това е следващата неистина, която употребява, с цел да притегля внимание. Към края на образованието си е съден от жена, която декларира, че бъдещият лекар е прескочил думата си и отказал да се ожени за дамата, с която бил във връзка. В този миг даже това се считало за тежко закононарушение. Добрата вест е, че Холмс има задоволително другари, които в този миг да го защитят от тегнещата опасност. При вероятно потвърждаване на истината, бъдещият палач можел в никакъв случай да не приключи своето обучение. Малко откакто се дипломира, самият нарушител ще признае, че е заречен да се ожени, само че предпочитал да приключи и да се отдалечи от нея.

Това е и първият случай, в който излиза наяве какъв брой дълбоки и прикрити са желанията на килъра. Никой не знае къде е почнала манията. Някои имат вяра, че още в медицинския университет се виждат отклоненията, други считат, че след дипломирането нещо се чупи в съзнанието на Хърман, само че съгласно историята дружно с канадски сътрудник, стартират да крадат трупове от моргата и да ги предават на застрахователите като от дълго време изгубени родственици, които са умряли. Така можели бързо да набират и пари от застраховка, направена точно от тях. Друг е казусът, че инструмент за застрахователната машинация не можел да се открие толкоз елементарно.

В последната среща с канадеца, бъдещият палач декларирал, че можел да откри тяло в Чикаго, само че за жал сътрудникът му отказал да го последва. Когато пристигнало време да осребрява застраховката на следващата жертва, тялото е разложено и за младият доктор не остава нищо друго, с изключение на да го зарови в мазето си през далечната 1886 година Веднъж приключил, нарушителят стартира да практикува и даже намира време да преподава в Ню Йорк. За следващ път се появява мераклийка, която е подготвена да предложи брак, само че вместо да се премине през цялото крушение, дамата изчезва и никой не знае по какъв начин се е развил живота след следващата любовна среща.

Един ден в клиниката идва деец от гражданската война, Холмс и неговият сътрудник Стийл схващат, че би трябвало да извадят патрон, с цел да подсигуряват военна пенсия на фамилията на стареца. Когато пациентът умира и патронът би трябвало да послужи като доказателство, Холмс отхвърля да го съобщи, преди да получи възнаграждение. Така или другояче пари не влизат в джоба на младия доктор, само че той самият има предпочитание да се реалокира в Чикаго. Мнозина считат, че името Холмс идва от прословутия разказ на Артър Конан Дойл. Търговско отделение се появява във вестника, където се оповестява, че Х.Х. Холмс е към този момент доктор, минал всички условия на щата и може да практикува.

 Dr._Henry_Howard_Holmes_(Herman_Webster_Mudgett)

Снимка: By Unknown, though likely a mugshot. – http://murderpedia.org/male.H/h/holmes-photos.htm, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27571258

Успява да открие своята мечтана постройка, която да трансформира в палат на мъченията. Собственикът доктор Холтън се приготвя за гибелта, а брачната половинка е подготвена да продаде имуществото, даже и откакто излиза наяве, че сходна инвестиция не може да се изплати незабавно. Малко откакто къщата е трансферирана, вдовицата също изчезва безследно. Ражда се версията, че най-вероятно е отпътувала за Калифорния, само че е допустимо и тя е последвала стъпките на брачна половинка си. С приемането на постройката, Холмс основава своите секрети коридори, с които да има достъп до всяка една точка. Може да се предвижва неусетно, безшумно и умерено.

Когато е подготвен, пуска и публикация във вестника, предлагайки стаи, особено за панаира от 1893 година Построен е трети етаж, само че даже и мебелните компании не са сигурни, че ще се употребява за хотел, килърът в никакъв случай не закупил задоволително инвентар за обзавеждането им, няма регистрация в администрацията, че това е хотел. Единствената странна облага е закупуването на тръби и клапъни. На 13 август избухва пожар на последния етаж и Холмс изтегля цялата постройка. За мнозина това е трик, с който да се изпразнят джобовете на застрахователната организация. В описа си написа, че всички посетители са съумели да изоставен постройката, въпреки и в никакъв случай да не употребява имена.

Това обаче не е първата машинация. До този миг притежателят се е опитал да сътвори бързо лекуване за алкохолизъм, печатарска компания, компания за прегъване на стъкло, да продава материали за основаването на небостъргачи и още доста други. Докато идва време за основаването на хотела, той към този момент е идеален лъжец, осведомен с всички тънкости в занаята. Освен тоова към този момент е намерил Мирта Белкнап, чийто родители разполагат с бизнес и имат съществени благоприятни условия. Холмс преследва концепцията да се омъжи за нея, родителите го харесват и най-после даже закупуват къща за младата двойка.

Скоро се ражда дъщеричка – някъде през 1890 година и изненадващо за всички, животът стартира да се възстановява или най-малко по този начин можем да си мислим. Лудостта се обажда още веднъж и докторът напуща фамилията си, като в течение на времето понижава от ден на ден и повече визитите. Същата година се появяват и купувачи за „ хотела “, в който Холмс ще стартира своите убийства.

Нед Конър е прочут бижутер, който на драго сърце щял да влага парите си, само че пропущал обстоятелството, че се изправя против един от нечовечен манипулатор. Къщата се продава, освен това с всички насъбрани задължения. Междувременно Холмс завърта спекулация със брачната половинка на бижутера – Джулия. В един миг излъганият стартира да се чуди дали не е заменил дома за своята брачна половинка. Нед се разочорва, продава назад закупеното и се изнася. Никой не знае какво се случва с Джулия. С времето и тази жена изчезва. Следващата жертва е Емилин Сигранд. Млада и красива секретарка, която работи в клиниката за алкохолици. Запознава се с мъжа на следващото „ Бизнес странствуване “.

Дамата бързо е извоювана от чаровния доктор с бизнес усет за измами, живее към 2 години и изчезва от радарите. Когато питат какво се случва с следващата обич, мъжът дава отговор, че се е омъжила за своя избраник и е напуснала града. Повечето жители в постройката му, която към този момент работила като хотел, почнали да се усъмняват, затова Холмс пуснал публикация във в-ка, в която оповестява за щастливата женитба. Следващата жертва на хоризонта е точно Мини Уилямс – съвършена, заради простата причина, че към този момент е богато сираче.

През 1893 година дамата е толкоз влюбена, че преписва няколко от парцелите си. През 1893 година се местят в Чикаго и изяснява на новата си половинка, че заради бизнес аргументи го назовават Х.Х. Холмс, а тя продължава да има вяра, че същинското име е Хауърд Гордън. По-късно идва и другата сестра, която да се запознае с толкоз блестящия брачен партньор. След няколко дни и двете дами в никакъв случай не напущат постройката. Последните жертви са семейство Питизел. През 1894 година Холмс предлага на брачна половинка Бен да инсценират гибелта му и по този метод да съумеят да вземат парите от застраховката. Излишно е да споделяме, че проектът работи досега, в който измамата се оказва истина, освен това за цялото семейство.

 Moyamensing Prison, The Execution of H. H. Holmes (1895)

Снимка: By Herman W. Mudgett – Holmes’ Own Story (1895) https://archive.org/details/HolmesOwnStory1895, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81651926

Когато най-сетне управляващите стартират да стесняват кръга, Холмс бяга при първородния си наследник и брачната половинка си. Разказва, че има амнезия и не помни безусловно нищо, само че не не помни коя е неговата брачна половинка и я обича извънредно доста. Както нормално, незабавно му се доверяват. На 17 ноември е задържан в Бостън. Обвиненията стартират да се изсипват едно след друго. Когато инспекторите влизат в именития хотел, стартират да откриват и редица човешки остатъци. Откриват и варели с газове, които са употребявани за ликвидиране на хора, среща се и задоволително плът.

Сред всички остатъци се разкрива и тялото на 10-годишно момиченце, което е толкоз разложено, че не може да се разпознава. Лека бавно излиза наяве, че докторът е разлагал телата в химикали, изгарял е облеклата в печката и по-късно е погребвал останките в мазето. С всички тези обвинявания е повече от ясно, че Холмс чака екзекуция. В съда признава, че е умъртвил 27 индивида, само че цифрата и останките разкриват доста по-жестока истина и броят до през днешния ден остава изцяло непотвърден. На 7 май завършва легендата за доктор Смърт и мистичния чикагски хотел.

Заглавна фотография:By Unknown, though likely a mugshot. – http://murderpedia.org/male.H/h/holmes-photos.htm, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27571258

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР