САЩ: Мексико екстрадира Овидио Гусман Лопес, син на лидера на картела Синалоа „Ел Чапо“, в Съединените щати

...
Мексико екстрадира Овидио Гусман Лопес, син на бившия картел Синалоа
Коментари Харесай

Мексико екстрадира Овидио Гусман Лопес, син на бившия картел Синалоа лидерът Хоакин „Ел Чапо“ Гусман, в Съединените щати, за да бъде изправен пред обвинения в трафик на наркотици

От КРИСТОФЪР ШЕРМАН Associated Press 15 септември 2023 г., 20:44 ч. Джо Байдън посети Мексико за двустранни разговори, последвани от срещата на върха на лидерите на Северна Америка.

В петък Гарланд призна членовете на силите на реда и военните, които са дали живота си в САЩ и Мексико. „Министерството на правосъдието ще продължи да търси отговорност от отговорните за подхранването на опиоидната епидемия, която опустоши твърде много общности в цялата страна.“

Майк Виджил, бивш ръководител на международния отдел операции за Администрацията за борба с наркотиците, каза, че вярва, че мексиканското правителство е улеснило екстрадирането, тъй като за някой с висок авторитет на Гусман Лопес обикновено отнема най-малко две години, за да спечели екстрадиция, тъй като адвокатите подават множество документи като тактика за забавяне.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">„Това се случи по-бързо от нормалното“, каза Виджил, отбелязвайки, че някои консервативни членове на Конгреса на САЩ са повдигнали идеята за военна намеса на САЩ, ако Мексико не направи повече, за да спре потока от Vigil отхвърли тази идея като „политически театър“, но предположи, че тя е добавила натиск върху Мексико да действа. екстрадицията „е доказателство за значението на продължаващото сътрудничество между американското и мексиканското правителства за борба с наркотиците и други жизненоважни предизвикателства и ние благодарим на нашите мексикански колеги за тяхното партньорство в работата за защита на нашите народи от жестоки престъпници.“

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Шерууд-Рандал направи многократни посещения в Мексико тази година, за да се срещне с президента Андрес Мануел Лопес-Обрадор, последно миналия месец.

През април прокурорите на САЩ разпечатаха обширни обвинителни актове срещу Гусман и братята му, известни заедно като „Чапито". Те разказаха подробно как след екстрадирането на баща им и евентуалната доживотна присъда в САЩ, братята насочиха картела все повече към синтетични наркотици като метамфетамин и мощния синтетичен опиоид фентанил.

Chapitos станаха известни с гротескно насилие, което изглежда надмина всякакви представи за сдържаност, демонстрирани от по-ранните поколения лидери на картела.

Вигил описва Гузман Лопес като лидер на средно ниво в картела, а не дори лидер на братята.

Фентанилът се превърна в основен приоритет в двустранните отношения в областта на сигурността. Но Лопес Обрадор описва страната си като транзитен пункт за прекурсори, идващи от Китай и пътуващи за САЩ, въпреки твърденията на правителството на САЩ и собствената му армия за производството на фентанил в Мексико.

Лопес Обрадор обвинява влошаването на семейните ценности в САЩ за високите нива на наркомания в тази страна.

Приблизително 109 680 смъртни случая от свръхдоза са настъпили миналата година в Съединените щати, според данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Около 75 000 от тях са били свързани с фентанил и други синтетични опиоиди.

Евтиният фентанил все повече се включва в други лекарства, често без знанието на купувачите.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Припадъците на фентанил в Мексико обикновено идват, когато лекарството вече е пресовано в хапчета и се насочва към границата на САЩ.

U.S. прокурорите твърдят, че голяма част от производството се извършва в и около Кулиакан, където картелът Синалоа упражнява почти пълен контрол.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР