САЩ и Великобритания отказват преговори в Украйна в името на

...
САЩ и Великобритания отказват преговори в Украйна в името на
Коментари Харесай

Ноам Чомски посече мечтите на Украйна за НАТО

„ Съединени американски щати и Англия отхвърлят договаряния в Украйна в името на личните си национални ползи, макар че тази страна към този момент е съществено опустошена от войната. “ Това декларира в изявление за седмичника " New Statesman " Ноам Чомски, написа " Труд ".

Той е американски академик и езиковед, прочут с левите си възгледи и рецензиите към външната политика на Съединени американски щати. По думите му, Украйна не е свободен състезател, а зависи от Америка.

Ноам Чомски съпоставя войната на Русия в Украйна с американската инвазия в Ирак през 2003 година, като твърди, че в Украйна няма огромно заличаване на инфраструктура. „ Без подозрение Русия може да го направи, може би с стандартни оръжия. Може да направи Киев неприспособим за живеене, както беше Багдад. Може да нападна линиите за доставки в Западна Украйна “, показва Чомски.

На въпрос дали загатва, че Русия се бие в Украйна по-хуманно, в сравнение с Съединени американски щати в Ирак, Чомски споделя, че това е напълно явно. Той показва, че делегациите на Организация на обединените нации трябваше да бъдат изтеглени, когато стартира нахлуването в Ирак, защото офанзивата беше толкоз сериозна и рискова.

„ Това е американският и английският жанр на война. Вижте жертвите. Всичко, което знам, са формалните данни, а формалните данни на Организация на обединените нации споделят, че има към 8000 цивилни жертви в Украйна. Колко цивилни жертви имаше, когато Съединени американски щати и Англия нападнаха Ирак “, пита Чомски. Той акцентира, че доказателство за сдържаността на Русия е и броят на задграничните публични лица, които са пътували до Киев след експлоадирането на войната:

„ Когато Съединени американски щати и Англия унищожиха Багдад, някой задграничен водач отиде ли на посещаване? Не, тъй като когато Съединени американски щати и Англия влязат във война, те стискат крепко за гърлото. Те унищожават всичко: връзки, превоз, енергетика... Всичко, което кара обществото да работи. “

Запитан по какъв начин може да наподобява възможното решение на войната в Украйна, Чомски споделя, че преди всичко страната в никакъв случай няма да бъде член на НАТО.

„ Това е алената линия, за която упорства всеки съветски водач, от някогашния съветски президент Борис Елцин, до някогашния руски водач Михаил Горбачов. Украйна получава статут на Австрия по време на Студената война или Мексико през днешния ден. Мексико не може да се причисли към боен съюз, неприятелски на Съединени американски щати. Няма контракт за това, само че е изцяло явно “, изяснява Чомски.

Критиките на лингвиста към американската външна политика не свършват единствено с Украйна. Точно както Вашингтон предизвика Русия с разширението на НАТО, намерено предизвика и Китай поради Тайван, твърди Чомски.

„ Съединени американски щати се пробват да обкръжат Китай с пръстен от стражеви страни, въоръжени с съвременни прецизни оръжия, ориентирани против Китай “, споделя Чомски. Той разкритикува съдействието на Съединени американски щати в региона на защитата със страни като Япония, Южна Корея и Австралия.

„ Каква е опасността от Китай сега? Заплахата идва от Съединени американски щати до, несъмнено, Англия. В момента Англия е просто прислужник. Тя към този момент не е самостоятелна страна “, счита ученият.

Ноам Чомски е американски езиковед, мъдрец, един от водещите мозъци в когнитивната просвета и съавтор на теорията за универсалната граматика; историк, политически деятел, отстъпник по времето на Ричард Никсън, създател на стотици книги, почетен професор в Масачузетския софтуерен институт и Университета на Аризона.

Учен от еврейски генезис, упрекван в открит анти-семитизъм в изказванията си по отношение на страната Израел поради отношението й към палестинците; хуманист, който отхвърля да признае клането в Сребреница против босненските мюсюлмани от 1995 година за “геноцид ”.

Ляво-либералните политически възгледи на Чомски и също по този начин способността му да пази безапелационно доводите си го трансформират в “сатаната ” на консервативните политически течения в Европа и Съединени американски щати, и е несъмнено носен на ръце в сърцата на мнозина от съперниците им.

По цялата планета, към този момент трето потомство. Но що се отнася до филантропичните науки и напредъка в проучването на езика и съзнанието като универсални концепции за човечеството, там пионерският му принос е оттатък безспорен.

Станал известен като одобрен критик на американската външна и вътрешна политика през годините на Студената война, Чомски не се уморява да повтаря, че " Съединени американски щати са най-опасната страна в света ", както гласи неговото съчинение от 2005 година Напразно бихме търсили в трудовете му образец за американски президент от следвоенната ера, чиято политика Чомски да не съпоставя иронично с Хитлер.

На 95-годишна възраст, бидейки може би най-цитираният жив академик в света, в епохата на непрекъсната рецесия, пазителят на морала резервира моралния жар на млад радикал, угрижен повече за тленността на света, в сравнение с за своята лична.

Чомски и до през днешния ден се опълчва на империализма, войната и неравномерното систематизиране на ресурсите. Вече десетилетия наред той „ държи отворени очите на обществото, тъй като едно приспано общество е единствено фантазия за демагозите “.

Украински корени

Аврам Ноам Чомски е роден на 7 декември 1928 година в американският град Пенсилвания, в фамилията на имигриралия от Украйна евреин Уилям Зеев Чомски и брачната половинка му Елзи Симоновская от Беларус. През 1945 година младият Ноам постъпва в университета в Пенсилвания, където учи философия, логичност и езици. През 1947 година стартира сантиментална връзка с Карол Шац, с която се познават от деца и остават дружно до нейната гибел през 2008 година

В началото на 50-те двамата живеят в кибуц, селскостопанска община в Израел, където се предизвиква общността на собствеността и равенството в труда и потреблението. Скоро обаче се връщат в Щатите, защото Чомски е под напън от идеологическите и националистически хрумвания, преобладаващи в кибуца.

Интелектуалец отстъпник

Презрението на Чомски към лицемерието и несъгласията във външната политика на Съединени американски щати е познато на всеки, който е чел някоя от многочислените му книги и памфлети. Но в този момент той е най-оживен, когато разисква възможното завръщане на Доналд Тръмп и климатичната рецесия. Чомски остава интелектуалец отстъпник – по образеца на един от своите герои Бертран Ръсел (който доживява до 97 години и се подвизава в областта на политиката и философията). Но Чомски към момента прекарва часове дневно в отговаряне на имейли от фенове и критици и преподава филология в Университета на Аризона.

Джордж Итън, английски публицист и и публицист: Съвременният Аристотел

Ноам Чомски има огромно въздействие върху логиката на психиката. Той е поляризираща фигура в актуалния интелектуален живот. Най-известен с радикалната си рецензия на външната политика на Съединени американски щати, създател е на безчет бестселъри по тази и сродни политически тематики. Като мъдрец и езиковед ще бъде най-добре запомнен в интелектуално отношение, което кара някои да го дефинират като най-изтъкнатия интелектуалец на нашето време - наедно с Аристотел или Декарт.  

Майкъл Корбалис, академични учител: Страхувах се, че ще го вкарат в пандиза

С Ноам се познаваме от деца. Аз получих бакалавърска степен по френски от Университета на Пенсилвания. През 1953 година живяхме известно време в кибуц в Израел. Аз желаех да стана монтьор или водач на трактор, само че през 60-те години продължих образованието си, тъй като се опасявах, че ще би трябвало да устоявам сама фамилията си, в случай че брачният партньор ми отиде в пандиза за критикуване на войната във Виетнам. Получих докторска степен от Харвардския университет през 1968 година за работата си в региона на психолингвистиката и развиването на речта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР