САЩ и Великобритания нанесоха нови ракетни и бомбени атаки срещу

...
САЩ и Великобритания нанесоха нови ракетни и бомбени атаки срещу
Коментари Харесай

САЩ и Великобритания нанесоха нови ракетни и бомбени атаки срещу йеменските хуси

Съединени американски щати и Англия нанесоха нови ракетни и бомбени офанзиви против йеменските хуси. Както беше посочено във Вашингтон и Лондон, „ спомагателна серия от пропорционални и нужни удари “ беше осъществена по осем цели на хусите. А Австралия, Бахрейн, Канада и Холандия участваха в поддръжката на интервенцията. Няма нито дума за това кой е определил „ нуждата “ и „ пропорционалността “ на ударите на йеменска територия. Както и фактът, че упоменатите в известието съдружници в действителност работят единствено като заслон за легитимиране на американо-британската военна акция от международноправна позиция.

Според английското издание The Guardian броят на позициите на хусите, атакувани в първите часове на 23 януари с 25-30 ракети и бомби, е доста по-малък, в сравнение с по време на първата вълна от офанзиви. Тя беше осъществена от англосаксонците на 11 и 12 януари с потребление на повече от 150 боеприпаса. Когато към 60 цели бяха изумени от американо-британски ракетни и бомбени офанзиви. Включително летището на йеменската столица Сана, пристанището Ходейда и други обекти. Въпреки това наподобява, че не са породени обилни вреди на военната инфраструктура на хусите. И придвижването Ансар Аллах продължи да нападна контейнеровози и танкери. Те са сбственост на западни корабни компании с крилати ракети и дронове.  За да поддържа палестинците в линията Газа по време на спора с Израел.

Атаката е със самолети и крилати ракети

Съобщава се, че последната офанзива, осъществена от Съединените щати и Англия против йеменските хуси, включва както самолети, по този начин и крилати ракети Tomahawk. Те са изстреляни от кораби на обединението. В същото време четири английски изтребителя Typhoon, както и последния път, направиха бойни полети от територията на английската база Акротири в Кипър. Американците разположиха ударна група, ситуирана в района, водена от самолетоносача Дуайт Айзенхауер и база в Бахрейн.

Говорителят на Ансар Аллах Мохамед ал-Бухайти сподели, че шиитското придвижване ще продължи да нападна търговски кораби, работещи в полза на Запада. Както и военни кораби на Съединените щати, Англия и техните съдружници, извършващи „ експанзия против народа на Йемен “.

„ Американско-британската експанзия единствено укрепва решимостта на йеменския народ да извърши своите морални и филантропични отговорности към потиснатата Газа. Днес войната е сред Йемен, който се пробва да спре незаконния геноцид. И американско-британската коалиция, подкрепяща и защитаваща неговите причинители “. Това сподели ал-Бухайти.

Конфликтът може да се развие в дълготрайна военна акция

Според The ​​Washington Post ескалацията на спора с хусите от администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън рискува да се развие „ в дълготрайна военна акция. Която може да усложни задачата на Байдън да пренасочи външната политика на Съединени американски щати към Русия и Китай “.

Изданието също по този начин показва, че борбата на Америка с хусите единствено укрепва престижа на бунтовническото придвижване Ансар Аллах, което преди този момент съумя да поеме контрола над забележителна територия на Йемен. И устоя на дълга борба със Саудитска Арабия. Наблюдателите показват и първите доказани американски загуби по време на акцията против хусите. Предишния ден Вашингтон удостовери гибелта на двама тюлени от Военноморски сили на Съединени американски щати, които паднаха зад борда и се удавиха по време на опит за прихващане на пратка с оръжия, ориентирана към Йемен по море.

Източник: The Guardian, Превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР