САЩ и Китай не успяха в сряда да се споразумеят

...
САЩ и Китай не успяха в сряда да се споразумеят
Коментари Харесай

Годишната търговска среща САЩ-Китай завърши с провал за Тръмп

САЩ и Китай не съумяха в сряда да се спогодят по основни нови стъпки, с които да се понижи комерсиалният недостиг за американците. Това слага под въпрос задачите, които си бе сложил президентът Доналд Тръмп за нови връзки с Пекин в стопанската система и сигурността.

Годишната икономическа среща във Вашингтон приключи с анулирани конференции на двете делегации, без взаимно изказване и без нови известия за американския достъп до китайския пазар.

Американски представител, поискал анонимност, разяснява за " Ротерс ", че е имало " откровена обмяна " на отзиви, само че не и единодушие по множеството значими проблеми в търговията и бизнеса, значими за Съединени американски щати. Китайското посолство във Вашингтон съобщи в четвъртък, че е бил реализиран " забележителен прогрес " по 100-дневен проект за дейности в търговията и е обсъждан едногодишен проект за икономическо съдействие. Но това се възприема по-скоро като реакция на отрицателните новинарски известия и мнения след форума.

Съединени американски щати упорстват за достъп до китайския пазар за финансови услуги, понижаване на износа на китайска стомана, намаление на митата за импорт на американски коли, редуциране на дотациите за държавни компании, преустановяване на условието ИТ данни да се съхраняват на китайска територия и анулация на ограничаването за задгранична благосъстоятелност на компании, основани в Китай.

Министърът на финансите Стивън Мнучин и министърът на търговията Уилбър Рос обявиха, че едно от дребното неща, по които е реализиран консенсус, е взаимното схващане, че би трябвало да се понижи комерсиалният недостиг на Съединени американски щати в връзките с Китай.

100-дневният проект за дейности бе разгласен през април след срещата на Тръмп с китайския президент Си Цзинпин във Флорида. Но опитът се сблъска с проблемите, които основава Северна Корея и разочарованието на Вашингтон, че Пекин не прави повече, с цел да усмири нуклеарните и ракетни аммбиции на Пхенян. Администрацията на Тръмп заплаши със наказания някои дребни китайски банки, които имат бизнес със Северна Корея.

Инвеститорите разчетоха сигналите от срещата като растяща възможност за американски антидъмпингови ограничения за вноса на стомана в идващите няколко седмици. Според Рос голямото произвеждане на стомана в Китай поддържа ниски международни цени, а това вреди на американските производители и експортьори.

Група от 20 бизнес водачи, измежду които ръководителите на капиталовата Blackstone Group и на комерсиалния колос Alibaba Group, обявиха, че остават ангажирани с увеличение на двустранната търговия, в това число с износа от Съединени американски щати на полутечен газ, аграрни и потребителски артикули.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР