САЩ и други големи световни стопанства са договорили координирано деблокиране

...
САЩ и други големи световни стопанства са договорили координирано деблокиране
Коментари Харесай

Започва деблокирането на петролни резерви

САЩ и други огромни международни стопанства са договорили координирано деблокиране на петролни ресурси откакто съветската инвазия в Украйна тласна цените на черното злато до 110 щ. $ за барел.

Международната енергийна организация (IAE), която е предтавител на основни индустриализирани страни, ще пусне 60 млн. барела нефт. Половината от това количество ще пристигна от стратегическия петролен запас на Съединени американски щати, а останалата част - от членовете на организацията в Европа и Азия, твърди осведомено с въпроса лице, поискало анонимност.

Това ще е второто сходно деблокиране на американски стратегически ресурси в границите на последните няколко месеца, тъй като растящите цени на горивата се трансформират в сериозен политически проблем на президента Джо Байдън. Новината за мярката на IAE не съумя да впечатли изключително пазарите на 1 март и американският лек недопечен нефт вид WTI с доставка през април завърши борсовата си търговия с повишаване от 8% - на съвсем 108 щ. $ за барел, а в утринната търговия на идващия ден се разменяше против 108.25 $ за барел. Фючърсните договори на вид " Брент " с доставка през май затвориха на 109.97 $ за барел, а в утринната търговия на 2 март се търгуваха за 110.03 $ за барел.

В публично изказване, оповестено на уеб страницата на организацията, основният изпълнителен шеф Фатих Бирол дефинира ситуацията на енергийните пазари като " доста съществено и изискващо извънредно внимание ". Той добави, че е застрашена световната енергийна сигурност, което слага в риск международната стопанска система по време на към момента нежното й възобновяване. IAE продължава да следи пазарите на сила и може да предложи деблокирането на още аварийни количества. 

Макар и на пръв взор съществено, освободените запаси от 60 млн. барела се равняват на едвам две трети от дневното ползване на света от към 100 млн. барела. Деблокираните през предходната година интернационалните запаси включваха 50 млн. барела от Съединени американски щати и дребни количества от други страни.

Руската експанзия пресуши в допълнение незадоволителното предложение в изискванията на бурно възобновяване след отстъплениято на пандемията и изстреля петролните котировки, с което задълбочи инфлационния напън. Търговски колоси като " Витол груп " и " Трафигура " чакат трицифрените цени на черното злето да се задържат за дълъг интервал.

Интервенцията на IAE бе оповестена ден преди следващото публично заседание на страните от ОПЕК+ на 2 март, на което те би трябвало да обсъдят индустриалните си проекти за април. Досега групата отхвърляше да усили добива над авансово контрактуваните спомагателни количества от 400 хиляди барела дневно. Рияд пък към този момент разгласи, че не вижда аргументи за по-бързо възобновяване на производството, което ОПЕК+ ограничи по време на пандемията. Доста страни от 23-членния алианс пък не могат на процедура да добиват повече и по-бързо, даже да желаят, поради неналичието на вложения и съществуващата неустойчивост. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР