САЩ е на първо място в света по произвеждане на

...
САЩ е на първо място в света по произвеждане на
Коментари Харесай

САЩ заемат водещо място по производство на боклуци в света


Съединени американски щати е преди всичко в света по производство на битов боклук. Проучване на „ Вериск Мейпълкрофт”, че всяка година повече от 2,1 милиарда тона корав битов боклук се генерира на планетата. Това е задоволително да запълни 822 хиляди басейна с олимпийски размери. От тези количества едвам 16% се рециклират изцяло.

Индексът за генериране на боклук, който включва битови боклуци, пластмаса, храна и рискови боклуци, демонстрира, че един американец създава 773 кг. отпадък на година, което е 12% от тези 2,1 милиарда тона, а Съединени американски щати съставлява единствено 4% от международното население.

Когато става въпрос за преработването американците още веднъж заемат челното място – в Съединени американски щати се рециклират едвам 35 % от твърдите битови боклуци.

Съединени американски щати са единствената страна в света, която създава повече отпадък, в сравнение с има дарба и изобщо рециклира.

„ Съединени американски щати се провалят точно във връзката сред боклуците които изхвърлят и потенциала си да ги рециклират “, твърди Ниал Смит, един от създателите на отчета. Когато става дума за преработването в Съединени американски щати въпросът опира до политическа воля и инфраструктура.

„ Мисля, че от проучването става видно, че инфраструктурата в Съединени американски щати в действителност не е построена по този начин, че да обезпечава алтернатива за преработване “, показва Уил Николс, ръководителят на изследователския отдел на „ Вериск Мапълкрофт “.

„ Много от американските боклуци – в този момент, откакто не могат да бъдат изпратени в Китай – просто биват изгаряни. Няма инвестиция в инфраструктурата, която може да реши казуса “, се показва в изследването.

Германия е с най-хубави индикатори в преработването –преработва над 68 % от боклуците.

Според изследването Китай и Индия образуват 36 % от общото население на планетата и изхвърлят към 27 на 100 от общия брой отпадъци.

Американските жители създават по 773 кг на глава от популацията или към 12 на 100 от световния отпадък. Това надвишава с цели три пъти боклука, изхвърлян от китайците и седем пъти отпадъците, създавани в Етиопия.

Няколко европейски страни, в това число Холандия, Швейцария, Франция и Германия, също са включени в изследването. Англия се подрежда на 14-то място в показателя за генериране на отпадък, произвеждайки 482 кг на глава от популацията всяка година.

Забраната за импорт на боклуци в Китай, Тайланд, Виетнам и Малайзия промени световната динамичност. Създаде се и напрежение сред държавните управления на Филипините и Канада, откакто Манила изпрати 69 контейнера с отпадъци назад на Отава.

„ Азиатските страни не желаят повече да бъдат третирани като голямото бунище на света “, декларира Уил Николс. „ Има разрастваща се междинна класа, която не е изключително удовлетворена с нивата на замърсяване и Китай – поради политическата си обстановка, предприе и наложи ограничения по-бързо от всички останали свои съседи “, добавя той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР