САЩ. Държавният секретар Антъни Блинкен призова събота за защита на

...
САЩ. Държавният секретар Антъни Блинкен призова събота за защита на
Коментари Харесай

Блинкен призовава за защита на цивилните, докато Израел подготвя очаквано нападение срещу Газа

Съединени американски щати. Държавният секретар Антъни Блинкен прикани събота за отбрана на цивилните в Ивицата Газа и Израел, до момента в който ускорява дипломатическия си обсег в Близкия изток и отвън него, с цел да събере интернационален отговор за попречване на разширението на войната Израел-Хамас.

Блинкен се срещна с външния министър на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан в Рияд, преди да спре в Обединените арабски емирства, до момента в който търси способи да помогне на цивилни, хванати в капан сред боевете, и да се оправи с възходящата филантропична рецесия. Той също се обади на китайския си сътрудник, до момента в който палестинците се мъчеха да избягат от регионите на Газа, набелязани от израелската войска, преди предстояща сухопътна атака.

Усилията му отразяват интернационалната угриженост за броя на изложените на риск цивилни и евентуалните разклонения на продължителна война, защото Израел сподели на жителите на Газа да се реалокират на юг, а Хамас прикани хората да останат по домовете си. Администрацията на Байдън - от президента Джо Байдън до неговия началник на Пентагона и върховен посланик по време на неотдавнашните им визити в Близкия изток - не е призовала обществено Израел да ограничи отговора си след офанзивата на Хамас преди седмица, само че е подчертала уговорката на страната да съблюдава разпоредбите на война.

При визити с водачи на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства Блинкен цитира нуждата от филантропична помощ и безвредно прекосяване от тези, които желаят да изоставен Газа, до момента в който приказва пред арабската аудитория от родната им територия, където домакините му сложиха този въпрос на върха на техните терзания.

Една израелска наземна офанзива би влошила ситуацията на цивилните в Газа, които са без ток, прясна вода или достъп до помощ. Египетски публични лица споделиха, че южният пропускателен пункт Рафа ще бъде отворен по-късно в събота за първи път от дни, с цел да разреши на чужденците да излязат. Израел посъветва всички палестински цивилни да избягат на юг, с цел да избегнат продължаващата атака на Израел против бойците на Хамас в град Газа.

Блинкен също се обади на китайския външен министър Ван И, с цел да потърси помощта на страната си за попречване на разпространяването на войната, като помоли Пекин да употребява въздействието, което има в Близкия изток. Говорителят на Блинкен отхвърли да характеризира реакцията на Уанг, само че сподели, че Съединени американски щати имат вяра, че те и Китай имат общ интерес от стабилността на района.

В Рияд Блинкен и принц Фейсал подчертаха значимостта на минимизиране на вредите за цивилни, до момента в който Израел се приготвя за предстоящо навлизане против Хамас седмица след невижданата офанзива на въоръжените групи против Израел.

„ Тъй като Израел преследва законното си право да пази своя народ и да се пробва да подсигурява, че това в никакъв случай повече не се случва, жизненоважно е значимо е всички ние да се грижим за цивилни и ние работим дружно, с цел да създадем тъкмо това “, сподели Блинкен.

„ Никой от нас не желае да вижда премеждия от цивилни от която и да е страна, без значение дали е в Израел, без значение дали е в Газа, дали е някъде другаде “, сподели Блинкен.

Саудитският министър сподели, че кралството се е заело със отбраната на цивилните.

„ Това е притеснителна обстановка, “ той сподели. „ Това е доста сложна обстановка. И, както знаете, главните пострадали от тази обстановка са цивилните и цивилните популации от двете страни са наранени и е значимо, съгласно мен, всички да осъдим насочването против цивилни под каквато и да е форма когато и да е от който и да било. "

Американски чиновник сподели в събота, че Вашингтон не е желал от Израел да забави или отсрочи проекта за евакуация. Длъжностното лице сподели, че полемиките с израелските водачи в действителност са подчертали значимостта да се вземе поради сигурността на цивилните, защото израелската войска се е придвижила да наложи настояването за евакуация.

Длъжностното лице, което не е било упълномощено да разисква обществено частните полемики и приказва при изискване за анонимност, сподели, че израелските водачи са признали насоките и са ги взели под внимание. разреши на палестински американци и други лица с двойно поданство в Газа да пресекат границата на Рафах с Египет по някое време в събота. Но по залез слънце нямаше признаци, че тълпите от чужденци и други, събрани там, ще бъдат пропуснати. Приблизително 500 американци живеят в Газа, само че този брой е неакуратен, споделиха публични лица.

Държавният департамент на Съединени американски щати в събота позволи напускането на неспешни чиновници на държавното управление на Съединени американски щати и членове на техните фамилии от американското посолство в Йерусалим и офис в Тел Авив.

Принц Фейсал сподели, че е неотложно насилието сред Израел и Хамас да спре.

„ Трябва да работим дружно, с цел да намерим излаз от този цикъл на принуждение “, сподели той. „ Без съгласувани старания за преустановяване на това непрекъснато завръщане към насилието, цивилните постоянно ще страдат първи, постоянно цивилните и от двете страни ще заплащат цената. “

Докато сте в Абу Даби, Блинкен посети фамилната къща на Авраам, комплекс, състоящ се от черква, джамия и синагога, представящи трите авраамови религии. Той подписа плочка с думите „ Светлина в мрака “.

Блинкен възнамерява да се върне в Саудитска Арабия и по-късно да спре в Египет в неделя. Той към този момент е посетил Израел, Йордания, Катар и Бахрейн.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР