Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се

...
Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се
Коментари Харесай

Заради COVID-19: Забраняват износа на някои лекарства

Със заповед на министъра на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров се не разрешава износът на нискомолекулни хепарини и лекарствен артикул от групата на имуносупресорите до 30 ноември, в това число. Целта е при нараснало ползване на тези лекарства по време на новата вълна на пандемията, страната да разполага с задоволителни количества, с цел да обезпечи българските пациенти, оповестиха от Министерството на здравеопазването.
Към сегашния миг от употребяваните за лекуване на пациенти с COVID-19 са налице данни за евентуален дефицит на следните лекарствени артикули: Enoxaparin, Nadroparin, Tocilizumab.
От предоставената от притежателите на разрешенията за приложимост информация се вижда, че се реализират постоянни доставки за българския пазар. Въпреки това, от началото на август в Изпълнителната организация по медикаментите има данни за затруднено доставяне с медикаментите в аптечната мрежа, като се следят трендове за увеличение на потреблението и в лечебните заведения.
Извършените от ИАЛ инспекции демонстрират, че лекарствените артикули с посочените нагоре интернационалните непатентни наименования са предмет и на успореден експорт от територията на България за други страни, в количества, създаващи предпоставки за евентуален дефицит от медикаментите за българския пазар. Независимо от законния темперамент на тази активност, при увеличаващо се ползване износът на лекарствени артикули, употребявани за лекуване на български пациенти с COVID-19, лишава българския пазар и пациентите от количествата, предопределени за задоволяването на потребностите на популацията
По този метод, в изискванията на изключителните условия на пандемията и в частност в интервала на нейното следващо усложняване в България, износът нарушава салдото сред доставяните на територията на страната медикаменти и ускореното покачване на потребностите от тях.
В претекстовете към заповедта се показва още, че тези лекарствени артикули се ползват и в лечението на пациенти с други болести, като постоперативна терапия, бременни пациентки с тромбофилия, трансплантирани пациенти и други Недостигът на тези лекарства, употребявани за приложението на всички тези пациенти, заплашва живота и здравето на забележителен брой хора в България, а неспазването или спирането на назначената им терапия може да докара до сериозен риск за живота и здравето им.
Заповедта ще бъде анулирана незабавно откакто се балансира снабдяването на пазара.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР