Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от днес

...
Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от днес
Коментари Харесай

Отсрочката за плащане на сметките за ток стана месец


Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от през днешния ден срокът за заплащане на битови сметки за електрическа енергия ще бъде продължен от 20 на 30 дни.

Отсрочката съставлява надграждане на до момента взетите ограничения в изискванията на изключително състояние поради COVID-19, заяви министър Петкова на брифинг в Министерския съвет. Законът за изключителното състояние планува опция министърът на енергетиката да предприеме такава мярка, в съгласие с Националния действен щаб и след разбор на сигурността на енергийната система.

Направеният разбор сочи, че 70% от сметките на битовите консуматори досега са платени без закъснение, като 26% от тях – в снадки в началото период (20 дни). Сключени са над 10 700 самостоятелни съглашения за разсрочване на сметките на битови клиенти. Електроразпределителните предприятия са направили заплащанията си към Националната електрическа компания съвсем на 100%, тя от своя страна се е разплатила с производителите на електрическа енергия. Министър Петкова прикани потребителите да заплащат своите сметки регулярно съгласно опциите си, с цел да не се натрупват в бъдеще по-големи дължими суми за тях. Едновременно с това се резервира опцията всеки клиент да контракти и разсрочване на дължимите суми за електрическа енергия.

В изискванията на изключително състояние няма консуматори със спряно електрозахранване, осведоми министър Петкова. Тя прикани клиентите да търсят благоприятни условия за безкасово заплащане на своите сметки, което дава гаранция за сигурност и запазване на живота и здравето на хората в изискванията на пандемията от ковид.

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР