Със заповед, издадена от министъра на здравеопазването, бързите антигенни тестове

...
Със заповед, издадена от министъра на здравеопазването, бързите антигенни тестове
Коментари Харесай

Бързите антигенни тестове се приравняват на PCR

Със заповед, издадена от министъра на опазването на здравето, бързите антигенни проби се прибавят като лабораторен аршин в дефиницията за случай на COVID-19, което основава спомагателна опция за лабораторна диагностика на болестта в страната, оповестиха от министерството във вторник.

Лицата с позитивен антигенен тест щe бъдaт регистрирани като доказани случаи на СОVID-19 в Единния информативен портал и ще подлежат на 14-дневна изолираност, а техните близки контактни лица - на 10-дневна карантина, ред, прилаган и при случаите, доказани с PCR проби.

Провеждането на бързи антигенни проби ще се прави от лечебни заведения (самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински и диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за незабавна здравна помощ, сложни онкологични центрове) и РЗИ.

Прилагането на бърз антигенен тест следва да се прави съгласно посочените в заповедта критерии, които включват при заболели лица - осъществяване в границите на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица - в границите на 7 дни от последния контакт със инфектиран с ковид, показват от Министерство на здравеопазването.

При лица с съществуване на клинични признаци, отговарящи на критериите за COVID-19, и негативен резултат от бърз антигенен тест, следва да се организира проучване по метода PCR, а при неспособност - да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР