Със зала за незрящи разполага вече Художествената галерия Проф. Теофан

...
Със зала за незрящи разполага вече Художествената галерия Проф. Теофан
Коментари Харесай

Зала за незрящи радва хората в ловешката художествена галерия

Със зала за незрящи разполага към този момент Художествената изложба " Проф. Теофан Сокеров " в Ловеч. Експозицията е основана по план " Галерия за сетивата ". Идеята е на шефа на културната институция Валентин Узунов, който за пръв път е видял сходна зала с типичен творби на международни, именити художници на Ренесанса в музея „ Прадо “ в Мадрид. Такава завършена експозиция има и в Националната художествена изложба в София, описа Узунов. 

„ Тук ние също с тази ниша се опитахме с три емблематични произведения да създадем тъй че да могат да се допрян незрящите до картините на наши класици. Това са извънредно съществени творби на изкуството, които са благосъстоятелност на художествената изложба и са в действителност стойностни неща “, уточни още Узунов.
,   Българска телеграфна агенция
В залата са изложени както оригиналите , по този начин и черно-белите тактилни копия на творбите " Портрет на татко ми " на Златю Бояджиев, " Човек с куче " на Атанас Яранов  и " Два портрета " на Теофан Сокеров. Творбите са приспособени на тактилни карти и по този начин хората с нарушено зрение могат да се допрян до изкуството. 

За Цветанка Михайлова, ръководител на териториалната организация н а Съюза на слепите в България, това е един тип благосъстояние. „ Ние имаме аудио книги, всичко каквото би трябвало, само че художествени творби, които да разгледаме, нямахме. Творбите са съпроводени с аудио стратегия, с която се споделя за създателя, картината и художествените галерии. Аз съм късно незряща и доста пъти съм посещавала тази изложба и с любов съм пристигнала да пипна картините по новия метод “, сподели Михайлова.

Изпълнител на тактилните картини е Алберто Стайков, прочут фотограф и мултимедиен създател. 
 Българска телеграфна агенция
Мога да изразя голяма признателност към Алберто Стайков за направата не тези картини. Отделните цветове на самата картина са с друга текстура. Някои от цветовете са по-грапави, други са по-гладки или на дребни точици, което разрешава на докосващия картината да разграничава коя фигура с какъв цвят е “, описа Росина Михайлова, персонален помощник и щерка на Цветанка Михайлова. 

По думите й Алберто Стайков е поел ангажимент да стартира план със статуи, пригодени за незрящи. Така експозицията ще бъде обогатена в бъдеще. Очакванията на шефа са да се посещава от хора с повредено зрение и от други градове.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР