Със законови промени бе разрешена частна охранителна дейност в населените

...
Със законови промени бе разрешена частна охранителна дейност в населените
Коментари Харесай

Две плевенски села вече използват частни охранилески услуги

Със законови промени бе позволена частна охранителна активност в обитаемоте места, което ще разреши на кметовете да наемат частни компании за запазване на реда. В няколко плевенски села и в този момент работят такива компании, само че те имат отговорности и пълномощия да пазят единствено общинските парцели - като постройките на кметство, учебно заведение, читалище. Каква е обстановката в този момент в две от селата на община Плевен, ревизира екип на Българска национална телевизия.

Плевен Пелишат, Плевен Върбица, Плевен

Само за месец в село Пелишат станали обир, ликвидиране и голям брой обири от необитаеми къщи. Разтревожени, хората създали подписка с искане за по-строги ограничения против битовата престъпност. Последвала среща с управлението на полицията в Плевен и в този момент в селото има квартален контрольор и жандармерия.
Петко Сакъзов, пенсионер: Двайсетина дни е спокойно и безшумно. Сега не знам отсега нататък по какъв начин ще бъде. В мойта къща не се краде, тъй като аз съм тука.
В селото имат контракт с охранителна компания, която обаче дава отговор единствено за общинските обекти. Според кмета самото наличие на частните патрули всяка нощ е осезаемо и значимо, а хората са удовлетворени.
Петър Йочев, кмет на село Пелишат: Смятам, че доста могат да оказват помощ за спокойствието по селата, в случай че имат нужните пълномощия и нужните средства за това.
Колегата му от село Върбица е на мнение, че инспекциите са ефикасни единствено в случай че се правят от локални хора, които са непрекъснато разполагаем. Преди няколко години не се сработили с охранителна компания тъкмо тъй като екипите ѝ не познавали селото.
Леонид Балинов, кмет на село Върбица: Формулата, която се оказа печеливша в моето село и която е ефикасна - сътворих така наречен звено за самоохрана, като употребяваме лиценза на Община Плевен. То се състои от четирима индивида, които непрекъснато, по какъв начин да кажа, реализират предварителна защита.
Кметът на Върбица сподели, че постоянно са получавали помощ от районния полицейски сектор, в случай че локалните патрули виждат нередности. Борбата с ежедневните нападения в домовете се увенчала с триумф точно поради общите старания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР