Със свое постановление Министерският съвет одобри допълнителен трансфер в размер

...
Със свое постановление Министерският съвет одобри допълнителен трансфер в размер
Коментари Харесай

БТА получи 5 млн. лв. за бъдещите си безплатни новини

Със свое разпореждане Министерският съвет утвърди спомагателен трансфер в размер на 5 млн. лева по бюджета на Българската телеграфна организация за 2021 година Парите са за финансово застраховане на механически средства за безвъзмездното разпространяване на актове и известия и свободен безплатен достъп до информация посредством артикули на Българска телеграфна агенция, излиза наяве от известието. Средствата се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2021 година, разясняват от Министерски съвет.

През февруари т.г. Народното събрание промени Закона за Българска телеграфна агенция, постановявайки новинарските излъчвания на организацията да се популяризират гратис.Тогава бе планувано за задачата държавната телеграфна организация да получи в допълнение 3 млн. лв.. Законът указа и период от една година за трансформирането на излъчванията на Българска телеграфна агенция в безвъзмездни. Решено бе след март следващата година отвън безплатното разпространяване на вести от страна на Българска телеграфна агенция да останат единствено творби, обект на предпазени права на трети лица, профилирани осведомителни артикули, изготвяни по възлагане, архивни материали и творби на издателската, печатната и продуцентската активност на организацията.

В същия период Българска телеграфна агенция ще се трансформира в площадка и център на информацията за обществените организации и действия в услуга на всички медии и жители на България, се споделя още в днешното известие на Министерски съвет. „ С спомагателното финансиране телеграфната организация ще продължи да развива свободно налична информация от организацията в текст, облик и тон. Отварянето на свободен достъп до осведомителните артикули на Българска телеграфна агенция ще разреши на България да разшири опциите на организацията, като продължи да я развива освен като национална, а и като районна осведомителна организация - източник на информация от Балканите за света, както и да поддържа висока осведоменост в България за нейните съседи. Свободният достъп ще разреши Българска телеграфна агенция да продължи да се развива като мост към всички българи по света “, разясняват от кабинета.

Допълнителните средства за техническо съоръжение на Българска телеграфна агенция се постанова въз основа на направен от „ Информационно обслужване “ АД обстоен механически отчет за настоящото положение на осведомителната и информационна инфраструктура с рекомендации за подобряването й, излиза наяве още от известието. Според този отчет голяма част от най-важните параметри на тази инфраструктура и осведомителната сигурност на Българска телеграфна агенция са в сериозно или ниско положение. Препоръчват се вложения в софтуерни лицензи на сървърните системи и по едно и също време да се изградят напълно нови мрежови системи, системи за сигурност на потребителите и приложни системи със защитни стени и балансьори на трафика след отварянето на свободния достъп на Българска телеграфна агенция. Препоръчва се също да се изградят съответни дискови системи и системи за запазване и възобновяване на данни и информация, като преди предоставения от Българска телеграфна агенция одит на „ Информационно обслужване " АД неналичието или сериозното положение на тази инфраструктура не бяха оценени, приключва известието на Министерски съвет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР