Със стилна церемония Българска федерация по биатлон отличи най-добрите състезатели

...
Със стилна церемония Българска федерация по биатлон отличи най-добрите състезатели
Коментари Харесай

Отличиха с купи и премии най-успелите в биатлона през годината

Със стилна гала Българска федерация по биатлон отличи най-хубавите състезатели и треньори през годината, връчи Купа България и Купа Надежди и награди с парични награди за над 60 000 лева най-заслужилите през годината. На тържеството във Volvo Център София участваха спортисти, наставници, заслужили деятели и митове на този спорт. Специални посетители бяха министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и зам.-министър проф. Даниела Дашева.

Президентът на Българска федерация по биатлон Атанас Фурнаджиев поздрави призьорите и напомни измененията към по-добро в последните месеци. През този интервал българският биатлон завоюва три международни трофеи при младите, с помощта на Лора Христова, която сграбчи златото в суперспринта, спринта и преследването по време на летния шампионат на планетата в Осърбле (Словакия), там Валентина Димитрова завоюва бронз в спринта.

„ За първи път българският биатлон завоюва купата в класирането по народи на международно състезание, “ сподели Фурнаджиев, маркирайки триумфа в Осърбле, където Христова бе оповестена за най-титулуваната млада биатлонистка на планетата. „ Благодаря на всички, които способстваха за просперитета на нашия спорт през годината. Поехме федерацията в сложен интервал. За доста малко време успяхме да осигурим екипировка и положителни условия за подготовка. Вече имаме нови спомагателни спонсори, а нашата легенда Екатерина Дафовска е в управата на Международния съюз по биатлон. Имаме огромен капацитет, виждате тези младежи и девойки, които към този момент реализират триумфи, те имат своите първи медали и купи. Нашата цел е да им осигурим оптимални условия за подготовка, както и екипировка, с тях неотдавна работи психолог. Предстои им доста работа за надграждане, тъй като биатлонът е спорт, който изисква тренировки всеки ден. Целият Управителен съвет работи интензивно за развиването. Благодаря на Министерството на младежта и спорта и персонално на министър Илиев, с тях имаме чудесно съдействие и взаимоотношение. Убеден съм, че България ще има своите нови първенци в международния биатлон, “ сподели още Фурнаджиев.

Министър Илиев и зам.министър Дашева поздравиха присъстващите и благодариха на призьорите, по-късно връчиха купите на част от носителите на трофеите. „ Един от главните цели в работата ми е повече внимание и запас към младите. Вече има решение те да бъдат подтиквани от страната с финансови бонуси, с цел да може ги подкрепяме и да се усещат оценени за триумфите на международно и европейско равнище, “ сподели още министър Илиев, който одобри специфичен плакет, връчен от родната централа на Министерството на младежта и спорта. С признателност за скъпата помощ, паметни плакети получиха и спонсорите на БФ биатлон, наградата на генералния спонсор бе връчен на Иво Петров – основен управител във Мото-Пфое “. Отличен за своята 75-годишнина бе и дългогодишният треньор на националните тимове Николай Захаров. Българската федерация по биатлон връчи специфични парични награди за общо над 60 000 лева за триумфи в последните месеци на състезателите Лора Христова, Валентина Димитрова и Благой Тодев, както и на треньорите на националните тимове Василий Мукшин и Мирослав Кенанов.

С най-вече титли през днешния ден си потеглиха представителите на „ Сапарева баня “, заслужили 6 купи, следвани от „ Аякс “ (Троян) с 4, а „ Банско 2019 “ и „ НСА “ са с по две.

Изтъкнато бе, че в годината, в която отбелязахме четвърт век от спечелването на първото и само към този момент олимпийско злато, младите българските биатлонисти завоюваха Балканската купа. През юли звездите на международния биатлон Екатерина Дафовска и Натали Сантер бяха измежду водещите на блестящата гала във Виена, там  Дафовска и Фурнаджиев бяха специфични посетители за 30-годишнината на Международния съюз по този спорт (IBU), а през септември Международният съюз по биатлон (IBU) направи демонстрации на лазерния вид на този спорт в България по време на състоялите се в Чепеларе първи надпревари за Купа „ Мейз “ по летен биатлон за момчета и девойки.

На днешната гала Екатерина Дафовска - една от иконите на българския спорт, насочи обръщение към присъстващите и бъдещите си наследници. Олимпийската шампионка от Нагано 1998 е почетен президент на БФ биатлон и член на Изпълкома на Международния съюз по биатлон (IBU). След това призьорите получиха своите титли, връчени им от Фурнаджиев, Дафовска, министър Илиев, зам.-министър Дачева и генералния секретар Борислав Панков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР