Със ставане на крака при изпълнение на Химна Върви, народе

...
Със ставане на крака при изпълнение на Химна Върви, народе
Коментари Харесай

Пианистът Фидоси Керчев е новият носител на наградата „Никола Икономов”, а Димитър Петров – на „Златния Пегас” 

Със ставане на крайници при осъществяване на Химна „ Върви, народе възродени “ стартира съвещанието на Общински съвет-Разград в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Председателят на локалния парламент Стоян Ненчев насочи пожелания към просветните и културни дейци за идния празник, а като първи две точки в дневния ред на локалните парламентаристи бяха преместени две докладни, свързани с 24 май.

Първо бе утвърдено с 26 гласа „ за ” предлагането за тазгодишният притежател на наградата „ Златен Пегас ”. Това е Димитър Петров – публицист, краевед, създател на исторически научни публикации, сътрудник на локален и централен щемпел, притежател на голям брой награди от литературни състезания. Димитър Петров е шеф на Регионална библиотека „ Проф. Боян Пенев “. Връх в творчеството му е излязлата през 2021 година книга на издателство „ Захарий Стоянов “ алманах разкази „ Асо купа “, оценен като важен принос в българската белетристика през 2021 година С премията „ Златен Пегас ” се удостояват създатели и креативен колективи за значими достижения и принос в развиването на българската национална просвета в региона на литературата, образните изкуства, театрално, музикално и танцово изкуство, журналистика, публицистика, архитектура.

С премията на името на Никола Икономов се удостояват създатели и дейци на културата и образованието, учители, научни служащи, адвокати с принос към одобряване на конституционализма, културни и научни институти, читалища, учебни заведения, издателства и други институции с принос към разпространение на културния живот и културно-историческото завещание на Разградския край. Новият притежател на тази премия е 23-годишният пианист Фидоси Керчев, предлагането получи 28 гласа „ за ”. Той прави първите си стъпки в музиката в Разград, сега се образова в магистърска степен в Кралската консерватория в Брюксел, има голям брой награди от национални и интернационалните състезания, както и концерти и изяви по света и у нас. Мотивите за номинирането на Фидоси Керчев с премията на името на Никола Икономов са „ за важен принос към популяризирането на културния живот и културно-историческото завещание на Разградския край надалеч зад рамките на община Разград, на сцените по целия свят “.

Двете награди ще бъдат връчени на общоградското празненство на 24 май.

Още 19 докладни мемоари бяха импортирани за разглеждане на съвещанието на Общинския съвет, няколко от тях не получиха утвърждението на съветниците.

Без годно решение остана докладната за определяна не представител на Община Разград в съвещанието на Асоциацията по В и К на обособената територия, обслужвана от „ Водоснабдяване-Дунав ” и упълномощаването му по какъв начин да гласоподава по предложенията за решения. Съветниците разискаха две предложенията, и двете свързани с неналичието на консолидация на бранша на територията на региона, която не се случва поради отхвърли на две общини – Исперих и Самуил – да се включат в асоциацията на територията, обслужвана от „ Водоснабдяване-Дунав ”. Нито предлагането представителят на Община Разград да се яви на съвещанието, само че да не се записва, нито това да гласоподава срещу всички оферти се одобриха от болшинството.

Не бе призната и докладна за предоставяне на единодушие за продажба на два придаваеми общински терени по улична регулация в село Раковски. Стойността на покупко-продажбите щеше да е надлежно 800 и 859 лева, като 30% от сумата щеше да се изразходва за обществена и техническа инфраструктура в селото. Докладната обаче получи единствено 18 гласа „ за ”, а бе належащо утвърждение от две трети от съветниците.

Не бе утвърдена и докладна, по която съветницитетрябваше да се произнесат по искане посредством Администрацията на Президента на Република България за опрощаване на дължими държавни вземания. Съветниците пожелаха информация за длъжницата, която се оказа жена на междинна възраст, разведена, безработна, с неподвижен парцел в центъра на Разград. Искането й бе за опрощаване на такса боклук и налог здания на стойност 578,85 лева Подкрепиха го 6 съветници, 5 бяха срещу, а 9 – въздържали се.

Останалите докладни мемоари получиха утвърждението на съветниците, като най-дълга бе полемиката по докладната за закриването на ОУ ”Кирил и Методий ” в село Киченица. Аргументите за закриването бяха разяснени както от общинското управление, като и от специалистите в отдел „ Образование и спорт ”. Това е общинското учебно заведение, при което има най-голяма и трайна наклонност за понижаване на броя на учениците под нормативно избрания най-малко, съставяне на паралелки, слети от два класа и най-голяма нужда от дофинансиране от общинския бюджет – 30 896 лева за образователната 2021/22 година В момента учениците там са 31, като част от тях са от Разград и други обитаеми места, при инспекции в три следващи дни през април е открито, че образователните занятия се посещават от надлежно: 14, 14, 17 ученика. За идната образователна година на банкет в първи клас подлежат 3 деца. Материалната база не е добра, учебното заведение е с външна тоалетна, в полза на децата е да получат опция за по-добро обучение в по-подходяща среда измежду повече свои връстници – сплотиха се по-голямата част от съветниците. Някои от тях са посетили персонално учебното заведение и са се уверили, че учебната база в прилежащото село Раковски, където се планува децата да бъдат ориентирани, е доста по-подходяща за пълностоен образователен развой за децата от Киченица. Срещу закриването на учебното заведение се разгласи кметът на селото Южджан Рамаданов, само че в отговор на въпрос от консултант той призна, че и неговите деца не са приключили главното си обучение в Киченица.

Докладната за закриването на учебното заведение получи поддръжка от 17 общински съветници, 7 гласоподаваха срещу, останалите присъстващи в залата не участваха в гласуването.

Сред останалите докладни мемоари, които бяха утвърдени от съветниците, са: предложение за избор на правосъдни заседатели в Районен съд-Разград; избор на комисия за установяване на правосъдно заседатели за Окръжен съд-Разград; приемане на годишен финансов доклад на „ Диагностично-консултативен център-I-Разград “ЕООД за активността му през 2021 г.; актуализация на цени за право на рекламна активност в Наредба №13 за рекламната активност на територията на Община Разград съгласно регистрираната от Националния статистически институт годишна инфлация за 2021 година от 7,8%.; основаване на безплатно право на прилагане върху имот-частна общинска благосъстоятелност на Сдружение „ Туристическо сдружение „ Буйна гора “, приемане на Годишна стратегия за развиване на читалищната активност в община Разград през 2022 година и други.

Одобрена бе и докладна бележка за продажба на два парцела – частна общинска благосъстоятелност – посредством обществени търгове с скрито наддаване. Те са намират на ул. „ Костур ” в Разград, началните тръжни цени за продажбата им са надлежно 194 050 лева и 276 324 лева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР