Със средствата на цветовете и светлината, визуалният артист Йохана Траянова

...
Със средствата на цветовете и светлината, визуалният артист Йохана Траянова
Коментари Харесай

"КРЕХКИ" – фотографска инсталация ни напомня, че имаме само миг на тази земя

Със средствата на цветовете и светлината, образният актьор Йохана Траянова ни подсказва за персоналната ни накърнимост и последователност на тази земя. Нейната най-нова фотографска апаратура носи заглавието КРЕХКИ // FRAGILE, каквито са ботаническите цветове, които снима, с цел да илюстрира мимолетността на човешката природа.



Използвайки формата на ботаническия цвят, Йохана пресъздава чувството да изгубиш непосредствен човек, когато светът като че ли да стартира да се разпада пред очите ти. Чрез проучването на крехкостта на естествените детайли авторката пресъздава крехкостта на нашата личната душа. Крехки ли сме? – пита риторично тя. И в серия от седем триптиха споделя за другите стадии на ботаническия цвят: от напъпването, през разлистването до увяхването.



Преди две години Йохана Траянова още веднъж ни предизвика да се замислим върху тематиката за уязвимостта. В рамките на плана си “Къс земя ", тя конфигурира бяла феерична сфера в столичното ларго, трансформирайки я в кондензиран с лирика, снимка и музика ъгъл на хубостта, който загатваше за крехкостта на природата и нашата връзка с нея. 

С последния си план “КРЕХКИ ” Йохана натъртва на душевната ни трошливост. Изложбата може да бъде прегледана в столичната изложба Credo Bonum до 10 септември 2022 година

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: Галерия " Кредо Бонум ", johanatrayanova.com По обявата работи: Ергюл Байрактарова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР