Със скандирания Болните работници не са престъпници и с плакати

...
Със скандирания Болните работници не са престъпници и с плакати
Коментари Харесай

Болните работници не са престъпници

Със викания " Болните служащи не са нарушители " и с плакати " Не се върша на болен, с цел да не работя ", " Аз съм доктор и не издавам подправени болнични " към 2 хиляди души от страната се включиха в протестния митинг-шествие. Протестът, проведен от КТ " Подкрепа ", е против концепцията на ръководещите първият ден от болничните да не се заплаща. Синдикатът упорства работодателите отсега нататък да заплащат освен първите 3, а първите 5 дни, освен това не както сега 70%, а 100%. Според синдиката и сега служащите са ощетени, тъй като получават 70% от възнаграждението. Протестът се организира, макар че преди дни ръководещите сякаш отдръпнаха концепцията първият ден болничен да не се заплаща.

Първоначалните планове бяха митингът да се организира взаимно с КНСБ, само че оттова обявиха, че резервират протестна подготвеност.

Протестното шествие потегли от пл. " Княз Александър Батенберг ", насочи се към Народното събрание, където бе импортирана декларация с настояванията на стачкуващите, по-късно недоволните се насочиха към Асоциацията на индустриалния капитал в България. Тази работодателска организация най-вече упорства бизнесът да бъде разтоварен от заплащането на болнични. В протестната декларация написа, че фонд " Общо заболяване и майчинство " изплаща както болничните, по този начин и майчинството, което за трета година е замразено на 380 лева с аргумента, че няма задоволително средства. " Заради неспирните реверанси към работодателите скоро в България няма да има нито фрагменти, нито даже жители ", написа в документа. От " Подкрепа " желаят да отпадне данъкът върху минималната заплата. Те упорстват за незабавна актуализация на добавката за нощен труд, която сега е 25 ст., както и за ограничение на изключителния труд и използване на сумираното пресмятане на работното време единствено в непрекъсваеми производства.

Междувременно 35 дирекции " Социално подкрепяне " в страната стопираха работа за час. Служителите упорстват за 40% базово нарастване на главната заплата. Протестът бе проведен от Националния профсъюз на административните чиновници към КТ " Подкрепа ". Проблемът при работещите в " Социално подкрепяне " е от години, продължителен е, разяснява президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов. Според него Агенцията за обществено подкрепяне евентуално е най-натоварената в страната.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР