Със симпозиум ще отбележи 28-мата си годишнина Клиниката по токсикология

...
Със симпозиум ще отбележи 28-мата си годишнина Клиниката по токсикология
Коментари Харесай

Лекари дискутират модерни терапии при различни отравяния

Със симпозиум ще означи 28-мата си годишнина Клиниката по токсикология на МБАЛ-Варна към ВМА. Форумът стартира на 10 декември от 09.00 часа.

Темата е " Клиничната токсикология – интердисциплинарна просвета ". Симпозиумът, в който ще обменят опит експерти и учени от МБАЛ-Варна и Медицинския университет " Проф. доктор Параскев Стоянов " в морската столица, е част от обичайните " Дни на науката ", които се организират под патронажа на началника на ВМА бригаден военачалник професор доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Във фокуса на полемиките ще са модерните способи за диагностика и лечения при отравяния и токсикоалергични реакции, както и работата с пациенти с алкохолна и наркотична взаимозависимост. Предвидена е и постерна сесия с 13 постера по настоящи тематики. 

Клиниката по токсикология на ВМА-Варна е основана през 1990 година Единствено в нея в цяла Североизточна България се лекуват остри отравяния, както и най-тежкото алергично заболяване – заболяването на Лайл. Клиниката разполага с 15 кревати, независим диализен център и поделение за бедствени токсикохимични обстановки. Лабораторията й за  токсикохимичен разбор пък подкрепя правосъдната система в района. А четирима от опитните лекари са републикански консултанти по токсикология за Североизточна България и оказват помощ на сътрудниците си от всички лечебни заведения в региона.

От 1999 година до момента клиниката е одобрена база за придобиване на компетентност по " Клинична токсикология ", за образование на лекари-стажанти и студенти по " Медицина " и " Фармация " в МУ-Варна. Специалистите годишно организират и курсове за следдипломна подготовка по настоящи научни проблеми на острите отравяния. Клиниката внедрява най-новите способи за лекуване в клиничната токсикология,  научните разработки и изявления на лекарите са повече от 200, а те са дейни участници в републикански и интернационалните конгреси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР