Със сигурност може да се каже, че стачката е най-конфликтният,

...
Със сигурност може да се каже, че стачката е най-конфликтният,
Коментари Харесай

Имам ли право на заплащане по време на стачка

Със сигурност може да се каже, че стачката е най-конфликтният, под напрежение и нежелателен миг в развиването на груповия спор. Ето за какво, в случай че е налице благосклонност и от двете страни, разногласието сред работещите и работодателят може да бъде решен по кротичък метод, като се употребяват други средства.

Това постоянно е целесъобразния метод за решение на групови трудови разногласия. Обикновено в практиката протестни дейности пораждат във връзка осъществяването или неизпълнението на групов трудов контракт. В актуалната публикация доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право, коментира в детайли за условията при осъществяване на протестни дейности и дали стачкуващите имат право на заплата по време на тези действия.

До стачка може да се стигне единствено при групов трудов спор. За групови трудови разногласия или трудови спорове приказваме тогава, когато, от едната страна, стои не обособен работник/служител, а най-малко повече от един работник/служител, т.е. когато в разногласието с обособен работодател/орган по назначението вземат участие неустановен брой служащи от съответното дружество или администрация. Характерно още за груповите трудови разногласия е, че те имат проведен темперамент и се демонстрират намерено.
 istock istock
Предметът на разногласието може да обхване както въпроси, свързани с трудовите връзки, по този начин и въпроси, свързани със социалноосигурителните връзки и изобщо с виталното ниво.

Законът дефинира поредност от дейности, ориентирани към решение на груповия трудов спор - договаряния, съглашение, арбитраж, като стачката е последното средство във веригата от такива, посредством което по избран от закона ред може да бъде решен разногласието.
Стачката се дефинира, като средство за оказване на разрешен от закона напън, силов прийом за влияние.

Как работодателите пресмятат работното време

Редът за осъществяване на стачката е в детайли избран в закона, който вкарва няколко стадия, които в своята процедурна поредност и в цялост с останалите условия, водят до финалния миг - стачката.

Ето кои са тези условия.

Да е налице групов спор и документално предявени претенции от работниците/служителите до работодателя, съпроводени с имената на представителите на работниците/служителите за водене на договаряния. Следва да посочим, че в груповите разногласия работниците/служителите се съставляват от органите на професионалните им организации.
 istock istock
Да са налице приключени, само че безрезултатни процедури по осъществяване на договаряния или споразумяване на разногласието, посредством подпомагане от синдикални или работодателски организации, или от Националния институт за помиряване и арбитраж.

Да е налице решение на работниците/служителите в предприятието или поделението, взето с нормално болшинство. Решението се взима или на Общо заседание или на автограф посредством нарочна подписка.

Да е почнала уведомителна процедура (до работодателя), уредена от закона и развита в най-малко 7-дневен период преди започване на стачката с напътствие за органа, който ще води стачката и нейната дълготрайност.

Да е реализирано съглашение, посредством което да се обезпечат условия за реализиране през време на стачката на дейностите, чието несъблюдение или прекъсване може да сътвори заплаха за приемливото комунално-битово и транспортно обслужване на популацията, и за прекъсване на телевизионните предавания и радиопредаванията, както и за нанасяне на непоправими вреди върху публично или персонално имущество или естествената среда или публичния ред. Това съглашение би трябвало да бъде реализирано в период най-малко 3 дни преди началото на стачните дейности.
 istock istock
Наличието на посочените и някои други предпоставки е от значително значение с оглед законосъобразността на стачката.
Участието в стачка е непринудено. По време на стачка работниците/служителите са длъжни да бъдат в предприятието, а тези, които стачкуват, не могат да пречат на останалите да извършват трудовите си отговорности.

Важно е да се знае, че работниците/служителите, които стачкуват,не получават трудово заплащане, само че в случай че стачката е законна, времето, през което е прекратена работата, се зачита за трудов/служебен стаж. За присъединяване в законна стачка, стачкуващите не дават отговор дисциплинарно и имуществено.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР