Със сигурност имате детски спомен (или такъв от преди два

...
Със сигурност имате детски спомен (или такъв от преди два
Коментари Харесай

Той печели от всяка технологична иновация вече 30 г. Печелим и ние

Със сигурност имате детски спомен (или подобен от преди два часа) от пъстрота 3D свят на някоя обичана компютърна или конзолна игра. Може би си мечтаете за автомобил, който се ръководи самичък. Няма по какъв начин да не сте чували за виртуалните валути, а несъмнено и за чат ботовете, които като че ли знаят всичко. Какво е общото сред всички тях... или по-скоро кое е общото лице на всички тези огромни софтуерни промишлености? Запознайте се с един от най-интересните хора в Силициевата Долина - Дженсън Хуанг.

Съоснователят и президент на Nvidia е не просто един от най-технически грамотните ръководители на софтуерни компании, само че също по този начин е и човек, който е талантлив с нюх за технологиите, които имат капацитет да се трансфорат в нещо доста огромно. Доказва го към този момент повече от 30 години.

От тоалетните на общежитието до AMD

Роден в Тайван през 1963 година, Хуанг пораства в Тайланд, като на 10-годишна възраст той и брат му са изпратени от фамилията им да учат в Съединени американски щати. Посещават учебно заведение интернат в Кентъки, където бъдещият управител има виновна задача - да чисти тоалетните на общежитие, в което живеят още 150 момчета. С днешна дата той не го намира за унизително, дори счита, че тежката и неприятна работа е калила характера му.
 Nvidia желае Intel да създава чиповете ѝ
Nvidia желае Intel да създава чиповете ѝ

Водят се договаряния

По същия метод Хуанг гледа и на работата си като сервитьор малко по-късно - с нейна помощ спрял да бъде свенлив. Явно оказва помощ, защото сега той е от ярките фигури в софтуерния бизнес - рядко съблюдава непоколебим дрескод, има татуировка с логото на Nvidia и е един от забавните събеседници на разнообразни конгреси.
 Снимка 606555
Източник:

По обучение той е електроинженер с тапия от Станфорд, като прави усещане с изключителната централизация, която влага в осъществяването на поставените задания.

През 1984 година стартира работа като дизайнер на микропроцесори в бъдещия архивраг Advanced Micro Devices, а година по-късно се трансферира при различен производител на чипове - LSI Logic.

Начало на играта

През 1993 година Дженсън Хуанг е добре заплатен специалист в LSI, само че това не му е задоволително. Това е времето на Doom, Dune 2 и Myst - исторически миг, в който персоналният компютър се утвърждава като съществена платформа за игри. PC-базираните системи са отворени - хардуерът може да се надгражда и по този начин да дава отговор на условията на геймърите.

Голямата тематика при започване на 90-те е 3D графиката. Точно там Хуанг и двама негови другари насочват напъните на своята нова компания, която в началото си няма име, а по-късно от New Vision (NV) става Nvidia - като заиграване с латинската дума за злоба. Първоначално ситуацията е нежелано - компанията няма пари, а приятелите на създателите са уверени, че те са изцяло побъркани да се захващат.
 Снимка 606554
Източник:

Първият артикул - NV1 през 1995 година, е извънредно упорит опит да се интегрира 2D, 3D, аудио и порт за джойстик в една PCI карта. Заради многото взаимни отстъпки резултатът е слаб и Nvidia се концентрира единствено в графиката и по-специално в Direct3D и Open GL технологиите. Това е моментът, в който нещата потеглят нагоре - серията видеокарти Riva TNT се показва добре на пазара, а през 1999 година дебютира марката GeForce, който става безспорен водач.
 Nvidia построява най-мощният суперкомпютър във Англия
Nvidia построява най-мощният суперкомпютър във Англия

Той ще коства $52 млн. и ще работи в помощ на изследванията в опазването на здравето

Успехът не остава неусетен и Microsoft поръчват на Nvidia видеокартата на първата си лична подпора - истинския Xbox от 2001 година При персоналните компютри първото десетилетие на новия век на практика бетонира оста MS (софтуер) - Intel (процесори) - Nvidia (графични карти) за тези, които желаят да играят игри с най-високо качество на графиката.

Следващото равнище

През 2003 година компанията е на най-хубавата допустима позиция - безспорен законодател в областта на гейминга (на компютър, само че и на подготвяната по това време най-успешна подпора от генерацията си - Sony PlayStation 3). 10 години след началото на Nvidia, обаче, Хуанг още веднъж желае нещо друго. Насочва екипа си в посока, която към оня миг няма никаква пазарна значителност, само че през днешния ден носи милиарди.

Най-общо казано, босът на Nvidia стига до вярното умозаключение, че хардуерът, който основава все по-детайлни виртуални светове за елементи от секундата, в действителност има изчислителни качества, които могат да бъдат потребни и за напълно разнообразни цели. Така стартира развой, който дава първите си резултати през 2007 година
 Снимка 606550
Източник:

Използването на видеокартата за задания отвън игрите бързо намира приложение в мултимедийния програмен продукт (за композиране на музика, видеомонтаж и т.н.), само че също така прави допустимо решаването на разнообразни математически проблеми с висока трудност. А от време на време математическите проблеми вземат решение финансови такива.

През 2009 година се появява Bitcoin. Децентрализираната виртуална валута известно време води съвсем неосезаем живот в средите на IT запалянковци, хакери и причинители на незаконна активност, до момента в който ползата към нея не избухва през 2013-2014 година Растящата цена на криптовалутата вършат доста примамливо " копаенето " ѝ, само че " добивът " на биткойни изисква все по-мощен компютър и по-специално все по-мощна видеокарта.
 Снимка 606557
Източник:

Следват тежки дни за геймърите. В рамките на няколко поредни балона на криптовалутите хардуерът на Nvidia на няколко пъти става " златен " и мощно липсващ. По време на последната групова полуда - към пандемията през 2020-2021 година, компанията продава видеокарти за 3 милиарда $ за " копачки " съгласно Bloomberg.

Стъпки настрана

Междувременно Nvidia под управлението на Хуанг се утвърждава и в други области. Нейната хардуерна платформа за самостоятелни коли е сполучлива, като разнообразни огромни производители като Tesla я вграждат в моделите си.
 Снимка 606553
Източник:

Подобно на Intel, компанията стъпва и в мобилната сфера. Прави го по-ограничено - с Tegra платформата, само че и по този начин не поема толкоз огромен риск, колкото се оказват да вземем за пример процесорите Atom. Nvidia дават на смарт телефоните първите двуядрени и четириядрени процесори през 2010 година и 2012 година, а по-късно излиза и със лична серия геймърски таблети.
 Снимка 532609
Източник:

След това платформата остава в сянка, като огромен фактор за това евентуално е дълго проточилата се и в последна сметка провалила се договорка за покупката на Arm - компанията с може би най-голямо ноу-хау за мобилни процесори. Nvidia въпреки всичко имат от какво да са горди, когато става дума за Tegra - тя задвижва Nintendo Switch, третата най-продавана подпора в историята. Говори се, че нов процесор от Nvidia ще задвижва неговия правоприемник.
 Arm става обществена след неуспеха на договорката с Nvidia
Arm става обществена след неуспеха на договорката с Nvidia

SoftBank ще получи $1,25 милиарда след колапса

Софтуер и хардуер комбинира услугата GeForce Now. Тя дава опция дори на притежатели на бюджетни системи да играят най-новите игри с съвършена графика - тежестта се поема от системата в облака, която подава готовите изображения. Това е ниша, в която е мъчно да си сполучлив - Гугъл закри своята Stadia, само че Nvidia продължава самоуверено напред.

Време е за AI

Nvidia са в авангарда на новата огромна софтуерна мода - изкуственият разсъдък. Именно работата на Хуанг по разгръщането на капацитета на видеокартите направи допустимо основаването на т.нар изкуствени невронни мрежи, посредством които се ползват логаритмите за машинно образование и в последна сметка действа актуалният AI.

През последните години компанията разшири продуктовата си линия с оферти за центрове за данни и облачни системи. Когато става дума за изкуствен интелект, най-хубавото на пазара са Nvidia Hopper и Ampere картите. Системи със стотици от тях работят по големите езикови модели, които вършат допустимо генерирането на текстове и изображения и разбора в действително време на големи количества параметри.
 Снимка 606551
Източник:

В обстановка, в която като че ли всички софтуерни компании работят по AI, това значи голям пазар. Само за месец акциите на Nvidia скочиха с над 40%, а персоналното положение на Хуанг доближи близо 19 милиарда $ - скок с съвсем една четвърт единствено за една година. Както отбелязва Techspot, самичък по себе си ботът ChatGPT ще е виновен за сред 3 и 11 милиарда $ спомагателни продажби на Nvidia.
 Изкуствен разсъдък ръководи капиталов фонд - и то по-добре от хората
Изкуствен разсъдък ръководи капиталов фонд - и то по-добре от хората

AIEQ употребява суперкомпютъра IBM Watson

Според Хуанг в този момент е " iPhone моментът за изкуствения разсъдък ".

Това не е един стеснен триумф - както отбелязва MoneyWeek, цената на акциите на Nvidia се е покачила десеторно единствено в интервала от 2016 година до 2020 година

Какво следва?

В материал за Дженсън Хуанг " Файненшъл Таймс " цитира един от първите вложители в Nvidia, който го разказва като човек, който умее да нарежда компанията по най-хубавия метод по отношение на трендовете на пазара - с взор 5-10 години напред във времето и без да си основава ореола на визионер, който гледа към кацане на Марс.

Затова и може да не знаем какво тъкмо ще е " идващото огромно нещо " в света на технологиите, само че едно е несъмнено - Nvidia и Хуанг ще са някъде към него.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР