Със сделката санитарният и ветеринарният контрол се прехвърлят от украинско-полската

...
Със сделката санитарният и ветеринарният контрол се прехвърлят от украинско-полската
Коментари Харесай

Киев, Варшава и Вилнюс се разбраха за балтийски зърнен коридор

Със договорката санитарният и ветеринарният надзор се трансферират от украинско-полската граница към литовското пристанище Клайпеда. Това ще форсира преноса през полска територия. Решението се роди на онлайн диалог сред земеделските министри на Полша, Украйна и Литва. Вилнюс поема " цялостна отговорност " за инспекциите на стоките, с цел да може те бързо да продължат към пазарите на Африка и Близкия изток, отбелязва сайтът " Делфи ".

Полша ще продължи да основава директни коридори, " тъй като това е добре за полските фермери, Украйна, Европейския съюз и целия свят ", увери полският агроминистър Роберт Телус. 

 

Постигнатото тройно съглашение не взема решение казуса с отхвърли на Полша да вдигне възбраната си за импорт на украинско зърно (политиците се готвят за парламентарните избори на 15 октомври и не желаят да се " парят " с непопулярни теми).

 

По данни на украинска земеделска асоциация износът на украински храни продължава да се свива, като съответно експортът на зърно е понижен с 10% 100 до 2.1 млн. тона.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР