Със 195 нови платформи за обезопасяване на гнезда разположени на

...
Със 195 нови платформи за обезопасяване на гнезда разположени на
Коментари Харесай

195 са защитените щъркелови гнезда по стълбовете в Югоизточна България

Със 195 нови платформи за обезопасяване на гнезда ситуирани на стълбове от електроразпределителната мрежа ще посрещне щъркелите тази година “Електроразпределение Юг ” (част от EVN България). Платформите са част от обичайна акция на сдружението за обезопасяване на щъркеловите гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България. С инсталираните в границите на последната година платформи общият брой на платформите, инсталирани от “Електроразпределение Юг ” за предотвратяване живота на щъркелите oт 2009 година възлиза на 2327 бр.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са желано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като постоянно тези гнезда са в непосредствена непосредственост до проводниците. В доста случаи това е причина за повреди и произшествия, които от една страна се отразяват съдбовно на птиците, а от друга предизвикват вреди и спирания по мрежата. Чрез слагането на защитни платформи гнездата се повдигат на разстояние към 1 метър от проводниците. По този метод освен се защищава животът на птиците, само че и се понижава евентуалната заплаха от подпалване на гнездата, защото металните платформи не разрешават на гнездата да пропадат сред проводниците на електрическата мрежа.

Обезопасяването се прави преди пролетната миграция на птиците и в утвърждения период от Министерството на околната среда и водите – до 1 март. Инициативата на “Електроразпределение Юг ” за монтиране на платформите е съгласувана със съответните районни инспекции по околна среда и води (РИОСВ). Общо за интервала от 2009 година до края на 2017 година сдружението е инсталирало общо 19 674 бр. Защитни изолации като са обезопасени 5180 електрически стълба. С монтирането на изолаторите се понижава рискът от късо съединяване за птиците, кацащи на електропроводите. Заедно с това се понижава и риска от повреди по мрежата и спиране на зареждането за клиентите.

Дейностите на сдружението в тази сфера не престават и през 2018 година, когато през дейния размножителен интервал на птиците ще бъдат разпознати необезопасените и новопостроените щъркелови гнезда, които ще бъдат повдигнати върху платформи през есента след миграцията на птиците.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР