Със 166 гласа за, 6 против и 42 въздържали се

...
Със 166 гласа за, 6 против и 42 въздържали се
Коментари Харесай

Ново облагане за Лукойл мина на първо четене

Със 166 гласа " за ", 6 " срещу " и 42 въздържали се депутатите гласоподаваха на първо четене ново облагане за бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим ", което би трябвало да докара до отстъпка от лев за всеки литър гориво. Става дума за законопроекта на ГЕРБ за компенсиране на разноските за потребителите на моторни горива, в който се планува страната да събира всеки месец вноски върху всеки кг петрол с генезис Русия, като се регистрира разликата в цените на по-евтиния съветски недопечен петрол вид " Уралс " и този на европейската борса вид " Брент ".
Според сметките на вносителя Делян Добрев разликата сред двата типа недопечен петрол през последната година е към 30 $ за барел. Законопроектът засяга всички вносители на недопечен съветски петрол за преправка, което съгласно ГЕРБ ще таксува в допълнение освен бургаската рафинения " Лукойл Нефтохим ", само че и записаната в Нидерландия " Лукойл Бенелюкс ", с която " Лукойл Нефтохим " има контракт за преправка на ишлеме, както и швейцарската " Литаско ", която е главен акционер в бургаската рафинерия.
В законопроекта обаче не се показва размер на вноската, която би трябвало да превеждат фирмите-вносители. Министерството на финансите излезе с негативно мнение за желаната регулация, поради което политическите сили, подкрепили законопроекта на първо четене, и тези, които се въздържаха, обявиха, че той би трябвало съществено да се преработи преди второто гласоподаване. Според МФ новите разпореждания нарушават конституционното право за равнопоставеност и еднообразно отнасяне на стопанските субекти, както и контракта за действие на Европейски Съюз. Наред с това МФ счита, че въвеждането на вноската на процедура е въвеждане на вносно мито, което би трябвало да стане единствено с позволение на Европейската комисия.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР