Със 156 лв. се е увеличила издръжката на едно 3-членно

...
Със 156 лв. се е увеличила издръжката на едно 3-членно
Коментари Харесай

Доходите у нас не компенсират инфлацията

Със 156 лева се е нараснала издръжката на едно 3-членно семейство през тази година, спрямо предходната. Сумата нужна на домакинство е почти 2600 лева чист приход месечно.

Две трети от българите обаче получават заплата, която е под нужния най-малко за прехрана. Това значи, че те нямат нужните средства, с цел да живеят без ограничения съгласно българския стандарт.

Освен това, към 1 млн. работещи у нас получават приход до 1000 лева, това демонстрира анализът на следените потребителски цени и заплатата за прехрана за четвъртото тримесечие на 2023 година, квалифициран от специалистите на КНСБ посредством Института за обществени и синдикални проучвания и образование.

Минималната работна заплата у нас е 933 лева, което значи, че тя е два пъти по-малка от заплатата за прехрана, т.е. от прихода, който би трябвало да покрива главните потребности на семейството. Но на минимална работна заплата работят общо 440 хиляди души, като главната част от тях са в частния бранш, т.е. ¼ от частния бранш получават минималните за страната ни приходи – показват специалистите от КНСБ.

От една страна това слага въпроса – дали няма нещо прикрито зад тези приходи и в случай че има в допълнение, недекларирано заплащане, това не би трябвало ли да се наблюдава от контролните държавни органи. От друга страна самият факт, че ¼ от трудоспособното население получава най-малък приход към този момент е знак, че стопанската система ни предлага ниско квалифицирани работни места.

 istock istock
От изнесените данни излиза наяве още, че българинът продължава да получава ниски приходи и работещите у нас остават най-бедни, спрямо всички останали страни в Европейски Съюз. Независимо че междинната за страната заплата към този момент надвишава 2000 лева, към 40% от българите получават приход под 1000 лева

" Това, на фона на растящите непрекъснато цени на множеството хранителни артикули в страната, поражда чувството, че от ден на ден обедняваме " – установи водачът на КНСБ Пламен Димитров.

Ръстът в цените при питателните артикули за 2022 година беше 26% и те са траяли да порастват с малко над 7% за 2023 година., т.е. достигната е една висока база, от която след това още веднъж цените са траяли нагоре – сочат данните на КНСБ.

През четвъртото тримесечие на изтеклата година се следи нарастване при каймата, малотрайните салами и при месото – свинско и телешко, то е с към 20-30%. Повишени са и цените на яйцата и млякото, а от плодовете най-вече са поскъпнали ябълките – с 20%.

Поскъпват таман стоките от първа нужда и даже при затихваща обща инфлация, цените при тях са траяли да се усилват, установяват синдикатите. Тъкмо растежът в цените на 20-те съществени следени артикули – така наречен „ дребна потребителска кошница “ (нещата, които купуват най-бедните домакинства), основава чувството, че инфлацията не е преодоляна.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
По темата2/3 от работещите у нас не доближават заплатата за прехрана
Източник: БНР
приходи цени инфлация заплата работещи прехрана храни небогати българин .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   ×Достъп за логнати консуматори За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР