Със 131 гласа за парламентът реши да прекрати членството на

...
Със 131 гласа за парламентът реши да прекрати членството на
Коментари Харесай

България напуска две международни банки с руско участие

Със 131 гласа " за " Народното събрание реши да приключи участието на България в Международната капиталова банка и в Международната банка за икономическо съдействие. И в двете Руската федерация е най-големият акционер. 

Решението бе гласувано на първо четене, като след три дни се чака да бъде признато дефинитивно.

Против се оповестиха Българска социалистическа партия и „ Възраждане “.  " Това е неправилно, това не е икономическо, а чисто политическо решение и това, което ни тормози е, какво става с кредитните линии за българските компании, отпуснати от тези банки ", заяви Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

Според Мартин Димитров от Демократична България обаче външен напън за решението няма, а в случай че глобите против Руската федерация обзет тези две банкови институции, страната ни също може да бъде глобена.

Още през декември 2022 година служебното правителство официално предложи на Народното събрание да утвърди решение за излизането на България от капитала на две банки от руската ера. Действията на служебния кабинет са продължение на решението на кабинета на Кирил Петков от март 2022 година, с което страната ни се причисли към общата позиция на страни членки на Европейския съюз за преустановяване на участието им в МИБ и МБИС.

От началото на тази година Чехия и Словакия напуснаха двете банки. В края на януари участието си в МБИС ще приключи и Полша, която не е акционер в МИБ. Румъния ще се отдръпна от учредителното си съглашение и участието в банката на 9 юни, според авансово обявено решение за отдръпване.

И двете институции са учредени по времето на Съветския съюз през 1963 година и 1970 година в границите на тогавашния Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ). Именно от този момент и България е част от тях.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР