Сърцето на електромобилите, литиево-йонните батерии, стават все по-евтини, но цените

...
Сърцето на електромобилите, литиево-йонните батерии, стават все по-евтини, но цените
Коментари Харесай

Защо цените на батериите падат, а цената на електрическите автомобили – не

Сърцето на електрическите автомобили, литиево-йонните акумулатори, стават все по-евтини, само че цените на самите коли остават високи. Нека да забележим за какво това се случва, написа Gizmochina.

Преди 10 години междинната цена на литиево-йонна батерия беше 780 $ за киловатчас. Към 2023 година тя е спаднала до рекордно ниските 139 $, с помощта на разширение на производството и по-ниските цени на суровините.

В същото време, макар намаляването на цената на батериите, електрическите коли не са станали доста по-достъпни за елементарните консуматори. Защо това е по този начин?

На първо място, намаляването на цената на батериите не води незабавно до поевтиняване на колите. Производството на електромобил е капиталоемък развой, при който доста от разноските не са директно свързани с батерията. Дори и с евтини акумулатори, автомобилните производители са изправени пред високи индустриални разноски.

Второ, пазарът на електрически коли не се разшири толкоз бързо, колкото се очакваше. Такова постепенно развиване значи, че огромните вложения в производството на подобен превоз не са...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР