Сърцераздирателен призив обикаля от няколко дни социалните мрежи. В него

...
Сърцераздирателен призив обикаля от няколко дни социалните мрежи. В него
Коментари Харесай

Бъди идиот – дай пари на Десислава Иванчева

Сърцераздирателен апел обикаля от няколко дни обществените мрежи. В него доближените на задържаната кметица на „ Младост “ Десислава Иванчева желаят от всеки, който може, да внесе пари по банкова сметка на нейната майка Любка. Причината е, че Иванчева и заместничката й Биляна Петрова (също задържана), нямали средства за правосъдните разноски.

Има и заричане – в случай че от дареното остане нещо, то ще бъде пренасочено за благотворителни дела.

Апелът потегли от формалната страница на Десислава Иванчева във фейсбук. Той е илюстриран със фотография, на която кметицата и заместничката й седят тъжни на подсъдимата пейка.

Цялата история е показана като благородна идея. Но както постоянно, нещата би трябвало да се ревизират. Защото най-после излиза, че който се хване на тази въдица, просто е взел участие акция – „ Бъди глупак – дай пари на Иванчева “. Защото кметицата и заместничката й въобще не са небогати – най-малко съгласно декларациитепред Сметната палата, подадени при започването им на работа в общината в края на 2016 година в качеството им на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Проверката на „ Труд “ сподели, че когато става кмет, Десислава Иванчева заявява близо 34 000 лв. и благосъстоятелност на парцели в София и Рибарица, плюс два автомобила.

Финансовото състояние на Биляна Петрова е още по-добро – става зам.-кмет с близо 3000 евро и към 89 000 лв., декларирани на нейно име, плюс идеални елементи от няколко парцела в София.

Сега, след ареста си, двете дами и техните последователи се вайкат: „ Помагайте “, тъй като няма пари. Ако е по този начин, за какво Иванчева нае за свои бранители едни от най-известните юристи в България – татко и наследник Марковски. И въобще по какъв начин се стигна дотук?

Публичен арест в центъра на София

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани при зрелищна акция в центъра на София на 17 април. Операцията бе извършена от спецпрокуратурата, новата комисия „ Антикорупция “ и Министерство на вътрешните работи. Малко преди този момент бе задържан и някогашният кмет на „ Младост “ Петко Дюлгеров. Според изнесената до момента информация, на задната седалка на служебния автомобил на Иванчева и Петрова са открити 56 000 евро, а у Дюлгеров – 14 000 евро.

Според прокуратурата тази обща сума от 70 000 евро е била поискана от строителния бизнесмен Александър Ваклин. Тя е първа вноска от целия рушвет на стойност 500 000 евро, който предприемачът трябвало да заплати, с цел да му бъде пусната преписката за позволение за градеж. Документът е занимателен с месеци от Иванчева и по този начин Ваклин не можел да стартира да осъществя строителната си инвестиция в „ Младост “.

Това е версията на обвиняването, която на този стадий устоя в съда с доказателства, измежду които и белязаните банкноти от първата вноска на подкупа. Ако магистратите бяха решили, че няма задоволително доказателства, Иванчева, Петрова и Дюлгеров нямаше да бъдат оставени в ареста.

Версията на кметицата, заместничката й и техните поддръжници е къса и истерична – всичко е режисура, тъй като управата на регион „ Младост “ работела против „ мафията “.

В последна сметка съдът ще каже отговорни или почтени са задържаните, тъй като към момента е прекомерно рано. Така че нито бранителите на Иванчева и Петрова, нито съдниците им, могат да са сигурни какъв ще е изходът на делото.

Друг е въпросът, че откогато този тандем е отпред на „ Младост “, регионът е в административен безпорядък поради тяхната тежка непросветеност.

След апела за дарения изниква питането за какво кметицата и заместничката й се вършат на църковни мишки и просят пари в обществените мрежи, в случай, че обстоятелствата демонстрират много положително финансово положение при всяка една от тях. И в случай че сега лъжат, какво остава за поискания и получен рушвет.

Имущество, приходи, заявления

Всяка година лицата, заемащи висши държавни длъжности по закон подават декларация или съобщение в Сметната палата. Декларация се пуска при встъпване в служба – тогава се вижда с какви налични пари, банкови влогове и парцели идваш на дадения пост. Всяка последваща година, в случай че има смяна в положението, още веднъж се попълня декларация. Ако не – съобщение.

Когато става кмет на „ Младост “ Иванчева има дребен транспортен бизнес и компания на нейно име. С сдружението се появяват проблеми, тъй като Иванчева го оставя на свое име в първите месеци от ръководството си. За това тя може да бъде отстранена от служба, само че в последна сметка още е на поста.

Интересното е друго – към датата на заемане на поста в този момент „ бедната “ кметица заявява 22 300 лв. налични средства и още 11 580 на банков влог. Тоест общо е разполагала с 33 880 лв.. Данни за заеми или други отговорности не отбелязва. Щом поема „ Младост “ Десислава Иванчева стартира да получава 2300 лв. заплата месечно. На 19 май 2017 година Столичният общински съвет гласоподава нарастване на заплатите на кметовете във всички 24 региона. В „ Младост “ покачването е с 200 лв. и Иванчева стартира да получава 2500 лева Така за цялото си ръководство до ареста й кметицата е взела още най-малко 28 000 лева трудово заплащане.

В декларацията й при встъпване в служба Десислава Иванчева показва, че има апартамент в Младост от 46 квадратни метра, вила в местността Рибарица, половината от двора, идеална част от гараж в София и част от имот в Драгоман.

За 2017 година кметицата е подала съобщение, т.е. няма заеми или някаква друга форма на задлъжнялост, която да наруши финансовата й непоклатимост. Въпреки това тя може благородно да завижда на своята заместничка Биляна Петрова.

Когато заема поста, Петрова заявява на свое име 27 500 лв. налични средства и банков влог от 2773 евро. Плюс още четири влога за общо 61 493 лв.. Фактите демонстрират, че тя е имала общо над 90 000 лв., когато става дясна ръка на Десислава Иванчева в ръководството на „ Младост “.

Отделно имотното й положение също не е по никакъв начин неприятно – има идеални елементи от апартамент и ателие в София, от два етажа от къща и имот, отново на територията на столицата, както и от къща с дворно място в Брегово.

Изкуството да заблуждаваш

„ Нека бъдем съпричастни към две дами, които бяха „ сготвени “ тъй като се бориха за обективни обществени и цивилен дела! “, по този начин написа в апела за дарения в обществените мрежи, под който е посочена и банковата сметка на името на майката Любка Иванчева.

Тук е нужно да се запитаме за какви „ обективни и цивилен обществени дела “ са се борели Иванчева и Петрова.

Първата бе определена за кмет инцидентно, а не толкоз с помощта на обещанията си, които се оказаха илюзия. Започнаха митинги поради едно противоречиво позволение за градеж, ГЕРБ смъкна доверието си тогавашната началничка на региона Цвета Авджиева и тя си подаде оставката. Иванчева се появи от нищото – протестираща против презастрояването. Надушиха я опитни политици от дребната партия „ Нормална страна “, поддържаха я. Към тях се присламчиха Политическа партия „ Зелените “ и обшинари от ДСБ.

На балотажа през ноември 2016-а хората гласоподаваха против Мария Илиева, тъй като беше от ГЕРБ, а не тъй като Иванчева е способена или тъй като даде обещание да спре презастрояването (което не направи). Просто беше определена, тъй като до скоро бе част от хората от квартала и не бе натоварена политически. След като седна в кметския стол, тя си назначи приятелите от кафетата и градинките, като образец за това е Биляна Петрова. И „ Младост “ умря административно – старите специалисти напуснаха, тъй като „ такова некадърно нещо като Иванчева не бяха виждали “. Останаха единствено „ жителите “, които към този момент бяха управленци. Но, както призна Георги Кадиев от „ Нормална страна “, разграничил се от Иванчева още предходната година – „ Като си добър протестиращ, не значи, че ще си добър ръководещ “.

Накрая с изключение на „ Младост “, в непрофесионализма на Иванчева се загуби и тя самата. И може би е решила, че щом не може да води региона, най-малко ще изкара някакъв келепир. Но въпреки всичко съдът има последната дума. А до тогава дано кметицата и заместничката й не вкарват в акцията си за непорочност и лъжата, че са едни небогати женици, които даже пари за закуски нямат. Все отново сами са си попълвали декларациите. Или и това е режисура и някой е подхвърлил всичко в Сметната палата?
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР