Сърдечните заболявания са най-често срещаният сериозен здравословен проблем и при

...
Сърдечните заболявания са най-често срещаният сериозен здравословен проблем и при
Коментари Харесай

Кога боли женското сърце

Сърдечните болести са най-често срещаният сериозен здравословен проблем и при мъжете, и при дамите, само че това не ги визира по един и същи метод. Някои сърдечни положения се случват по-често при дами, а признаците на други могат да бъдат разнообразни за двата пола. Важно е да знаете защо да внимавате и по какъв начин да се предпазите, разясняват от WebMD. Данните на българския Национален център по публично здраве и разбори за третото тримесечие на 2019 година демонстрират, че приетите в болница с инфаркт мъже под 35 година са 3 пъти повече от дамите на същата възраст. Докато при мъжете сред 35 и 55 година са регистрирани 485 случая, то при дамите са 96. Тенденцията не се трансформира и над 55 година - при мъжете са регистрирани 1327 случая, а при дамите - 861. Инсултите при дамите над 55 година са повече, в сравнение с при мъжете - съотношението е 6417:5778.

Според експертите от WebMD

разнообразни са и предупредителните знаци

По филмите всеки има болежка в гърдите по време на сърдечен удар. Но в действителния живот дамите могат да имат по-малко явни признаци и е толкоз евентуално да имат зной, колкото и болежка в гърдите. Дамите може също да почувстват болежка в челюстта, гърба или горната част на корема. Освен това дамите също могат да усещат гадене, световъртеж или замаяност. Като сериозен проблем лекарите регистрират обстоятелството, че дамите доста по-често подценяват признаците и се оправдават със претовареност в дома и работата и закъсняват с търсенето на лекарска помощ.

Спонтанна дисекация на коронарната артерия (SCAD) е, когато някой от кръвоносните съдове на сърцето се раздра. В българското списание MD изясняват експертите, че SCAD съставлява сред 23 и 36% от случаите на изострен миокарден инфаркт при млади или на междинна възраст дами и предизвестяват, че дребна част от тези произшествия са свързани с бременност. Състоянието SCAD може да забави или блокира кръвния поток и да докара до интензивна болежка в гърдите и други признаци, които могат да се усещат като инфаркт, изясняват от WebMD и предизвестяват, че това е съществено положение, което би трябвало да се лекува бързо. По-вероятно е дамите да имат SCAD, изключително, в случай че са родили неотдавна.

Синдром на " Разбитото сърце "

Медицинският термин за това е кардиомиопатия, провокирана от стрес, и е по-вероятно да се случи при дамите, в сравнение с при мъжете. Причинява се от ненадейно обособяване на хормони на напрежението и се случва след доста прочувствени събития като бракоразвод или гибел в фамилията. Част от сърцето се усилва и не може да изпомпва кръв. Това може да аргументи мощна болежка в гърдите, само че бързото лекуване може да докара до цялостно възобновяване.

Друг значим миг в живота на дамите, който може да " разтресе " женското сърце, е

менопаузата

Въпреки че не предизвикват сърдечни болести, естествените промени, които се случват с тялото на дамите по време на менопауза, могат да усилят вероятността от сърдечни проблеми. С намаляването на равнищата на естроген артериите може да се втвърдят, а кръвното налягане, коремните мазнини и LDL (или " неприятният " холестерол) да се покачат, сърцето може да форсира ритъма си с 8 до 16 удара в минута и всичко това може да е причина за появяването на сърдечносъдови болести. Бъдете дейни, с цел да поддържате сърцето си крепко и след " смяната ", поучават експерти.

Възпаленията също усилват вероятността от сърдечни болести. Като образец медиците цитират ревматоидния артрит или лупуса. Те може да са проблем даже, в случай че дамата е млада, спортува и не пуши.

Учените към момента не са разкрили точното пояснение за какво

депресията

и сърдечните болести са свързани. Знае се единствено, че депресията усилва производството на хормоните на напрежението в организма и това положение на психологичното здраве може да удвои възможностите за сърдечни болести, а дамите са два пъти по-склонни да го имат като мъжете. Говорете с вашия доктор или терапевт, в случай че смятате, че може да се нуждаете от помощ при меланхолия, предлагат от WebMD.

Диабет е положение, което също може да удвои възможностите на дамата за сърдечни болести. Една от аргументите е, че високата кръвна захар забавя потока на О2 в кръвта и може да докара до струпване на плака в артериите. Освен това дамите с диабет (особено вид 2) може да са по-склонни към затлъстяване и да имат високо кръвно налягане и висок холестерол.

Слабите дами

обаче също не са застраховани от сърдечносъдови проблеми. Проблемът е, че те също могат да имат висок холестерол или високо кръвно налягане и да пушат - три неща, които покачват вероятността от сърдечни проблеми.

Лекарите предизвестяват, че в случай че майка ви или сестра ви са имали сърдечни болести преди 65-годишна възраст или в случай че майка ви е имала инсулт, това усилва вероятността от сърдечни заболявания и при вас.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР