Сърдечната недостатъчност все още е диагноза, която буди безпокойство в

...
Сърдечната недостатъчност все още е диагноза, която буди безпокойство в
Коментари Харесай

Сърдечната недостатъчност не е задължително фатална диагноза


Сърдечната непълнота към момента е диагноза, която буди безпокойствие в пациентите. За страдание се следи наклонност към повишаване на случаите на това заболяване поради увеличение продължитеността на живот и повишаване на рисковите фактори, водещи до развиване на сърдечна непълнота. Това заболяване може да засегне лица от всички възрасти. Умора и задъхване са измежду най-честите признаци. В същото време през последните години лекуването на сърдечната непълнота бележи сензитивен прогрес. За това какъв брой страшна е диагнозата сърдечна непълнота, предварителната защита и вероятното лекуване беседваме с доктор Тихомир Христов, кардиохирург в УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “.

 Какво съставлява сърдечната непълнота?

 Сърдечната непълнота е крайната фаза на доста от сърдечните болести. Представлява невъзможността на сърцето да изтласква задоволително кръв за облекчаване на метаболитните и кислородните потребности на организма. Пациентите имат постоянно недоволства от болежка в гърдите, тежест, лесна отмалялост, зной, стеснен физически потенциал и белодробен и/или систематичен венозен застой. Тези признаци се дължат на несъответстващото кръвоснабдяване на разнообразни органи и тъкани по време на изпитание и на задръжка на течности, което отново от своя страна се дължи на нарушената дарба на сърцето да се цялостни и изпразва оптимално. В началото на болестта признаците се появяват единствено при физически старания, а в крайните стадии се следят и неподвижен.

 Кои са рисковите фактори и болесттите, които водят до сърдечна непълнота?

Най-честите болести, които могат да доведат до сърдечна непълнота, са исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, кардиомиопатии, ритъмна патология, перикардит, както и някои вродени пороци на сърцето. Редица спомагателни подлежащи болести, като щитовидна дисфункция, анемия, затлъстяване, метаболитен синдром и други могат да влошат протичането на заболяването. Рисковите фактори които влизат в основание са доста и най-различни. Тук влизат факторите на околната среда, в която живеем. Тъй като нашата страна попада в групата на разрастващите се страни, можем да следим увеличение на това заболяване, съразмерно с придвижване възрастта на пациентите и все множеството нездравословни привички, които има популацията.  Най-силно застъпени са: тютюнопушенето, използването на алкохол, нездравословното хранене, висок холестерол, сънна апнея, инфекции, меланхолия, обществена изолираност. Затлъстяването е един огромен проблем, освен като обществен фактор. Хората с наднормено тегло са предразположени към огромен брой хронични болести. За съжеление това е сериозен проблем на нашата страна, страните от Европа и Съединени американски щати.

 Какви са признаците на сърдечната непълнота?

Симптомите и признаците при сърдечна непълнота варират в извънредно необятни граници, като зависят от отминалостта на нарушаванията, както и коя част на сърцето са засегнали. Острата сърдечна непълнота нормално протича със мощно изразени признаци, разгърната клинична картина и бързо утежняване на общото положение, като неналичието на незабавна здравна интервенция крие риск от дълготрайни затруднения. При хроничната сърдечна непълнота постоянно са налице единствено някои от присъщите за заболяването прояви, вероятни са и интервали без недоволства, както и обостряне на положението с разрастване на клиничната картина под въздействието на избрани провокатори. Пациентите  обикновено оповестяват за  болка в гърдите, тежест, лесна отмалялост, зной, стеснен физически потенциал и белодробен застой.  Най-важно е да се откри повода довела до сърдечната непълнота. Например, в случай че повода довела до сърдечна непълнота е аортна стеноза. Може сполучливо да се лекува в момета, както оперативно, по този начин и интервенционално. Ако пациента е над 75 години и има съпътстващи болести, е показан за TAVI. Ако пациента е под 75 години е показан за аортноклапна хирургия. Като при нас в УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “, пациентът има опция да бъде опериран и лекуван по най-съвремените способи сега,включващи миниинвазивен метод и безшевни клапи.

 Какво лекуване се ползва?

Както споделих към този момент, първото и най-важно нещо е да се откри болестта, което е довело до сърдечна непълнота. В началото се стартира медикаментозно лекуване. Ако признаците персистират и се задълбочават се постанова да се извърши ехокардиография и коронарография, която ще обективизира степента на назоляването. Ако има задръстване на една или две коронарна артерия, пациента се насочва за балонна дилатация и следващо стениране. Ако резултата от коронарографията покаже повече наранени артерии, пациентът е показан за байпас хирургия. Важно е да отбележим че, в случай че ехокардиографията покаже увреждане на клапите на сърцето, пациентът би трябвало да се насочи за клапна хирургия. Тъй като, в случай че сърдечните болести не се лекуват съответно и навременно сигурно ще доведат до сърдечна непълнота.

Има ли нещо характерно по отношение на хирургичното лекуване на сърдечна непълнота?

Специфичноста е може би в това, че сърцето е центърът на тялото. Ранното диагностициране и навременно лечение водят до по-качествено лекуване, което от своя страна води до по нескончаем живот. Сърдечната непълнота е доста инвалидизиращо заболяване, защото изважда хората от обществената среда. Те не са в положение да работят, тъй като нямат мощ. Друг аспект на това заболяване е обстоятелството, че са извънредно висок разход за НЗОК. Профилактиката е доста значима. Диагностицирана в точния момент, лекувна и проследявана сърдечната непълнота има по добра вероятност за пациентите. Тогава доста бързо пациентът се връща в обществото и изгодата от лекуването е по-голяма за пациента.

 Можем ли да кажем, че това не е наложително съдбовна диагноза?

Да. Сърдечната непълнота не е наложително съдбовна диагноза при навременно и съответно лекуване. Много постоянно пациентите се опасяват и отхвърлят да се оперират. Искам да напомня, че УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ е сложила основите на кардиохирургията  в България и при нас пациентите могат да намерят лекуване, отговарящо на най-високите медицински стандарти. След интервенцията, когато към този момент е поправен порока, пациента има опция за воденето на естествен живот.

 Каква предварителна защита препоръчвате?

Препоръчва се, когато пациент е с диагностицирано сърдечносъдово заболяване, да посещава постоянно кардиолог, с цел да не се стига до сърдечна непълнота, да лекува наврем своите сърдечни болести. Ако към този момент е открита сърдечна непълнота, е хубаво пациентите най-малко два пъти годишно да посещават кардиолог за промяна на лечението и лекуването. При нас в УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ организираме постоянно „ Дни на отворените порти “, както и безвъзмездни прегледи, тъй че всички пациенти могат да се възползват от тези наши начинания. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР